miercuri, 30 iunie 2010
Bocceluţa cu reţete
marți, 29 iunie 2010
Scot premii la bătaie!...
...și un borcănel de dulceață de mere cu anason.
Oferta ar mai putea suferi modificări însă. Mai am în pregătire niște marinate și o dulceață de caise, dar nu era frumos să promit ceva ce nu am încă disponibil.
Așadar, succes!
Primul porumb
Mi-am propus să fac, cât de curând, şi câţiva fripţi în jar. Adică la primul grătar...
luni, 28 iunie 2010
O zacuscă de vară
Am copt ardeii şi vinetele. (Ardeii i-am pus cu un praf de sare într-o oală, pentru 5 minute, să fie mai uşor de despieliţat, iar vinetele le-am curăţat cât erau încă fierbinţi.) Am tăiat bucăţele ceapa şi am pus-o la călit. Am folosit ulei de porumb, iar zacusca mea mirosea a floricele... Când ceapa s-a înmuiat, am pus vinetele şi ardeii, iar apoi roşiile, tăiate toate bucăţele.
Am lăsat totul la fiert cam 20-30 de minute, timp în care am adăugat sare, piperul boabe şi frunzele de dafin. Când am oprit focul, scăzuse bine zacusca mea şi se mai închisese puţin la culoare.
duminică, 27 iunie 2010
S-au "copt" cireşele la borcan
Concluzia: mi-au plăcut, mai fac...
vineri, 25 iunie 2010
Funny break
Week-end plăcut!
Reţete de la bunica: un altfel de compot de vişine
Reţeta poate fi îmbunătăţită acum cu tot felul de mirodenii, dar - pentru mine, cel puţin - nu ar mai avea savoarea vişinelor acre din fundul curţii şi nici mirosul de vacanţă în nordul Moldovei. De aceea, îl fac exact aşa cum îl făcea bunica...
Am avut aprope un kilogram de vişine, câteva linguri de zahăr, vreo două-trei linguriţe de esenţă de rom şi o mână de mălai.
Am pus la fiert apa şi zahărul, iar apoi am adăugat vişinele. Când compotul a dat în clocot, am pus mălaiul. Trebuie amestecat din când în când, ca să nu se formeze cocoloaşe, dar cu grijă, să nu zdrobiţi fructele.
Compotul este gata când fructele s-au decolorat, iar mălaiul a luat din culoarea lor şi a devenit roz. Când este fiert suficient, trebuie să aibă consistenţa unei mămăligi foarte subţiri sau a laptelui cu griş. Se ia de pe foc şi se adaugă esenţa de rom, apoi se pune la răcit.
Se mănâncă rece. Aşa se simte mai bine gustul vişinelor.joi, 24 iunie 2010
Așteptând să se întoarcă vara: sirop de ghimbir
Am curățat ghimbirul și l-am dat pe răzătoarea cu colți mici. Am avut cam o jumătate de cană de ghimbir ras, adică jumătate din cantitatea de zahăr / apă.
Am pus zahărul și apa puse la fiert, iar după ce au dat în clocot și a început să se lege siropul, am adăugat ghimbirul. Am lăsat la fiert cam 15-20 de minute, apoi l-am lăsat să se răcească, am adăugat lămâia şi esenţa de vanilie, l-am strecurat și l-am pus în sticlă. Se bea diluat.
Aroma este mentolată, gustul este acrișor și puţin piperat, care se accentuează dacă îl diluați cu apă minerală, nu cu apă plată.
Una peste alta, mi se pare un sirop foarte potrivit pentru zilele calde...
miercuri, 23 iunie 2010
O dulceaţă de nuci verzi
Dulceaţă de nuci verzi mâncam în vacanţele pe care le petreceam la bunica. Până de curând, nu aveam de unde lua materia primă pentru o astfel de delicatesă. Acum am în curte doi nuci frumoşi şi am şi reţeta pentru dulceaţă.
Ingredientele necesare sunt următoarele:
2 kg de nuci verzi (dupa curatare, cantitatea va fi de aproximativ 1 kg)
1 kg zahar
100 ml miere de albine (optional)
0,5 l apa
zeama de la 2-3 lamai
cateva cuisoare
1 baton de scortisoara
2 plicuri zahar vanilat
Continuarea reţetei o găsiţi aici.
Cele mai dificile etape la dulceaţa de nuci verzi sunt curăţarea şi spălarea nucilor. Iodul din nuci este atât de puternic încât trece fără nicio jenă prin mănuşile de menaj şi tot pătează mâinile. În plus, nucile trebuie spălate şi ţinute o vreme în foarte multe ape, astfel încât să nu fie amare.
Exista însă şi o variantă în care dulceaţa se face fără ca nucile să fie curăţate înainte: se pun la fiert până li se desface coaja şi se curăţă apoi de nervuri. Dar dulceaţa făcută astfel este mult mai închisă la culoare (cred că din cauza asta se şi cheamă dulceaţă de nuci negre) şi înţeleg că nici gustul nu este chiar acelaşi.
marți, 22 iunie 2010
Dulceaţă de vişine cu mentă
Am lăsat fructele să stea cu zahăr cam o oră, să lase sirop, apoi le-am pus la foc viu. Am strâns spuma care se adună, pentru ca dulceaţa să fie limpede şi frumoasă.
Când siropul a început să se lege, am adăugat crenguţele de mentă întregi, ca să le pot scoate mai târziu (necesare pentru o aromă mai puternică). Frunzuliţele şi capetele fragede ale crenguţelor le-am rupt de pe crenguţe şi au rămas în dulceaţă.
A fost foarte bună cu clătite...
Usturoi conservat în oţet
Am curăţat usturoiul, lăsând căţeii întregi. Am spălat şi curăţat ardeiul de seminţe şi nervuri şi l-am pus împreună cu usturoiul în borcan.
Am pus la fiert oţetul şi condimentele şi le-am lăsat cinci minute la foc viu. apoi am stins focul şi am lăsat oţetul la răcit puţin, înainte de a-l turna în borcan. Am lăsat condimentele în lichid, dar, dacă vreţi ca aromele piperului şi muştarului să nu fie foarte pregnante, puteţi pune oţetul strecurat.
Borcanul trebuie ţinut la rece măcar o săptămână până ca usturoiul să ajungă la gustul lui cel mai bun. Eu l-am atacat mai devreme: usturoiul începuse să fie păstruns de aromele din oţet şi îşi pierduse ceva din iuţeala proprie, dar luase ceva de la ardei. A mers de minune cu rosiile umplute abia scoase din cuptor...
luni, 21 iunie 2010
Abonament la Plafar
După alte două dialoguri similare, în alte hypermarketuri, mă reorientez și intru într-o doară la Plafar. Parcă de aici cumpăra soțul anason în vremea în care eram ”operatoare de biberoane”... Văd ce au prin rafturi și îmi dau seama ce prostie am făcut că am pierdut timpul căutând aiurea semințe și prafuri despre care vânzătorii nu au auzit.
Castraveciori mici în oţet
Castraveciorii spălaţi şi curăţaţi de codiţe au umplut cele trei borcane, iar intre ei am strecurat usturoiul. Am pus deasupra câte o frunză de dafin.
Oţetul l-am pus la fiert şi am pus în el întâi zahărul şi sarea, iar când astea s-au topit, am adăugat condimentele.
După ce a fiert cinci minute, l-am dat la o parte şi l-am lăsat să se răcească. L-am turnat in borcane şi am pus capacele.
duminică, 20 iunie 2010
Mic tratat de condimentologie (1). Amestecurile
vineri, 18 iunie 2010
Dulceaţă de mere cu banane şi anason
Bananele le-am tăiat rondele, iar merele bucăţele, apoi le-am stropit cu lămâie. Le-am pus împreună într-un castron, încercând să alternez fructele astfel încât să fie amestecate uniform.
Am lăsat fructele şi siropul să fiarbă o vreme, fără să amestec în vas ca să nu zdrobesc bananele. Am pus şi seminţele de anason şi am mai lăsat câteva minute, apoi am oprit focul şi am pus dulceaţa fierbinte în borcane.
Este o dulceaţă aromată mai mult la gust decât la miros. Iar cu anasonul trebuie avut ceva grijă la dozare, pentru că este destul de puternic, astfel că nu trebuie pus prea mult. Tocmai de aceea nici nu se combina, în general, cu alte mirodenii.
Funny break
Cireşe murate
Aşadar, Mazi, asta e pentru tine...
De ce ingrediente este nevoie: 5 pahare de cireşe pietroase (cât să umple două borcane de 800 de grame), 4 pahare de oţet, un pahar şi jumătate de zahăr, piper boabe, frunze de dafin, cuişoare, un băţ de scorţişoară şi coaja rasă de la o lămâie.
După ce a fiert 5 minute, se opreşte focul, se lasă 30 de minute oala acoperită, apoi se strecoară oţetul, pentru a-l separa de condimente.
Oţetul se pune iar la fiert, dar fără condimente. Când dă în clocot, se ia de pe foc şi se toarnă în borcane, peste cireşe, urmărind ca lichidul să acopere în totalitate fructele.
Borcanele se închid imediat şi se pun la rece. Au nevoie de aproape două săptămâni pentru a ajunge la cel mai potrivit gust.
Am înţeles că ar fi bune cu fripturi din carne mai grasă ori cu brânză. Nu ştiu încă dacă este aşa, este prima reţetă pe care o public fără să fi gustat rezultatul.
Dar mai vorbim noi despre cireşele astea peste două săptămâni...
Later edit (2013): Am ajuns mai târziu la concluzia ca cea mai potrivita proporție este de două părți apă și o parte oțet. Nu se dezminte în nicio combinație. :)
joi, 17 iunie 2010
Marea borcăneală

miercuri, 16 iunie 2010
Sos dulce de ardei iuți
"Necesarul de materiale" este următorul: ardei iuţi şi ardei graşi (proporţia o stabiliţi în funcţie de cât de iute vreţi să fie sosul), zahăr şi oţet în cantităţi egale cu ardeii, câţiva căţei de usturoi, boabe de piper negru, sare. Mai merg adăugate un pic de nucşoară măcinată şi boia sau chilli.
Ardeii se curăţă de seminţe şi nervuri, cei graşi se taie în bucăţele mici, iar cei iuţi feliuţe, apoi se amestecă. Usturoiul de zdrobeşte, zahărul şi oţetul se pun împreună la fiert. Dacă vreţi ca sosul să nu fie foarte dulce, puneţi mai puţin zahăr şi oţet pentru sirop şi completaţi diferenţa cu suc de roşii.
Nectar de vişine cu mentă şi ghimbir
Am pornit la treabă cu un kilogram de vişine, 150 de grame de zahăr, câteva crenguţe de mentă, o bucată de ghimbir cam cât o nucă şi nişte suc de lămâie. Prima operaţiune - spălat vişinele şi curăţat de codiţe, apoi spălat menta şi pus la scurs.
Operaţiunea a doua e ceva mai migăloasă, dar nu poate fi sărită: se scot sâmburii din vişine. Menta se taie mărunt.
Am pus în siropul care fierbea pasta obţinută din vişine şi mentă, împreună cu zeama de lămâie. Am adăugat ghimbirul ras, pus într-un difuzor pentru ceai, ca să-l pot scoate când opresc focul.
Combinaţia a mai rămas la fiert cam 15 minute, iar la final avea consistenţa unui suc de roşii. Poate fi făcut şi mai subţire, punând mai multă apă, dar şi ceva zahăr în plus, ca să se lege siropul înainte de a adăuga fructele la fiert.
Nectarul poate fi conservat pentru iarnă, dacă este pus în sticle cu gâtul larg şi sterilizat înainte de a ajunge în cămară.
Asta a fost prima şarjă de vişine pe anul acesta. Astăzi, dacă nu plouă, sunt convocată la un cules de vişine în vecini, care se va lăsa, probabil, cu un nou experiment...