miercuri, 23 ianuarie 2013

Din bucătăria altora. Suedia: Hering marinat (Glasmastarsill)

De ceva vreme, din cauza unui colesterol peste limita normală, la noi în casă se mănâncă tot mai mult pește, mai ales somon, hering și macrou, adică acei pești cu un conținut ridicat de acizi omega 3. Așa se explică și de ce, în ultima vreme, am mai multe astfel de rețete aici, pe blog. 
În nordul Europei, marinata de pește este un preparat tradițional, întâlnit în nenumărate variante. Mai jos - o rețetă suedeză, de hering cu lămâie și ceapă roșie, care poate fi mâncat apoi cu ouă fierte tari, cartofi sau doar pâine. 
Ingrediente
  • 500 de grame de fileruri de hering
  • un sfert de cană de sare de mare
  • 5 căni de apă
  • 2 căni de oțet
  • un sfert de cană de zahăr
  • o lămâie, tăiată felii subțiri
  • o ceapă roșie, tăiată felii subțiri
  • o linguriță de boabe de muștar
  • 2 lingurițe de ienibahar
  • 2 lingurițe de piper negru
  • 3 frunze de dafin
  • 3 cuișoare
Sarea se dizolvă în 4 căni de apă caldă, apoi se răcește, la temperatura camerei. Heringul se introduce în această saramură și se lasă o zi, la frigider.
Zahărul, oțetul, o cană cu apă și toate condimentele se pun într-o cratiță la fiert și se lasă la foc ușor timp de 5 minute, după care se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
Heringul se scoate din saramură și se pune într-un borcan, amestecat cu feliile de ceapă și lămâie. Turnați deasupra compoziția de oțet și condimente și închideți borcanul. Lăsați o zi la marinat înainte de a mânca. 
Se poate păstra în frigider timp de o lună.
God aptit! Adică, pe românește, poftă bună!

7 comentarii:

  1. O sa incerc si eu. Pare foarte simplu de preparat. Credeam ca pestele trebuie tinut mai mult pe foc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pestele nu se pune pe foc, ci doar apa cu otet si condimente. Voi face precizarea in text. Comentariul tau mi-a atras atentia asupra viciului de exprimare si iti multumesc pentru asta. :)

      Ștergere
    2. OK, Gabi. Acum chiar m-ai facut curioasa sa testez reteta:)

      Ștergere
  2. Ce bine ca faci tu experientele si ne dai avant si noua,mereu vroiam sa fac hering marinat,dar inca nu ma hotaram sa caut ce si cum se face,acum am reteta trebuie doar sa o pun in practica.
    Cred ca ar merge si macrou,revin cu impresi.
    Vezi ca limita normala de colesterol este scazuta artificial ca sa ii puna pe omuleti sa intre in panica,sa le cresca si mai mult colesterolul pe stres,iar ei sa o duca bine.
    Cand vine primavara,iarba grasa,amarantul si inca cateva au tot ce trebuie pentru mentinerea colesterolului,dar cel mai bine este sa nu fie luat in seama.
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihaela, colesterolul este cam mare totusi. Oricum, avem un pretext sa mancam mai sanatos. :))
    Multumesc mult pentru urari. Si tie numai bine si astept sa iti creasca ardeii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta este bine ca pretext,dar sa nu fie obsesie ca ai colesterol.
      Asa a avut mama,analizele ii aratau colesterol marit,doctora pe ea cu tot felul,dar ea a zis ca nu o intereseaza medicatie chimica si am invatat-o ce si cum sa manance si sa mai lase gandurle in pace.
      Are rezultate ,mai ales de cand a inteles ca nu trebuie sa se gandeaca la el.
      Mai avem putin si incep sa pun la insamantat,sa te uiti pe blogul cu seminte sa vezi ce bunatati am,vezi daca mai vrei ceva .
      Numai bine!

      Ștergere
  4. Bravo,daca nu avem noi grija de sanatatea noastra,atunci cine sa aiba..?

    RăspundețiȘtergere