Acum mai bine de o lună, o prietenă s-a ținut de capul meu să îi pregătesc niște zacuscă. Multe borcane, cu zacuscă de patru feluri, nu se încurca ea cu degustări. Și atâta s-a ținut de mine că mi-am suflecat mânecile și am produs o cantitate industrială de zacuscă din care am arătat și pe aici câte ceva. Dar nu tot... Ultimul soi de zacuscă borcănită anul ăsta a fost cu fasole. La ora asta, au rămas din ea doar amintirea și un borcan gol. Noroc că poze am făcut la timp!
Am pus fasole, ceapă, ardei copt și roșii în cantități egale, iar vinete undeva la un sfert din câtă ceapă am avut. În principiu, diferențele nu sunt determinante între felurile de zacuscă, mai ales dacă faceți ca mine și puneți în toate și un pic de vânătă coaptă. Și atunci, care-i treaba cu zacusca asta?
Dacă-i pregătită pentru iarnă, e musai să sterilizați borcanele. Puneți borcanele goale în apă clocotită și le scoateți de acolo unul câte unul, pe măsură ce le umpleți cu zacusca fierbinte. Apoi, după ce ați umplut toate borcanele, băgați-le în cuptor sau în oala cu apă și sterilizați-le, așa cum v-am povestit aici. Fasolea fermentează destul de repede și nu vreți să stricați bunătate de zacuscă, nu?
Merge de minune cu ceapa! Mai ales din cea sparta cu pumnul, nu taiata elegant :)
RăspundețiȘtergereLa retete rustice, maniere pe masura, nu?? :)
Ștergere