marți, 27 iulie 2010
Aventuri de vacanţă: dulceaţa de mure
luni, 26 iulie 2010
Cea mai bună dulceaţă de zmeură
Ce am făcut eu cu zmeura asta se regăseşte pe lista cu sfaturi pentru pregătirea dulceţii, dar la secţiunea "aşa nu". De fapt, nu cred că a fost vreo regulă pe care să nu o fi încălcat până am ajuns la produsul finit. Am spălat zmeura într-un castron, scurgând apa de parcă aş fi avut acolo cuburi de carne ori cireşe, nu fructe delicate de pădure. Nu am avut altceva în dotare, recuzita de bucătărie a cabanei fiind limitată...
Apoi, nu am avut destul zahăr, adică la aproape două pahare de zmeură am pus ceva mai mult de jumătate de pahar de zahăr. De zeamă de lămâie... nu poate fi vorba. Am avut în schimb un pic de mentă. Sălbatică, evident...
Nu am lăsat fructele să se odihnească măcar un sfert de oră cu zahărul pentru că exista pericolul major să fie descoperite şi mâncate de inamici. Aşa că le-am pus la fiert rapid, fără să se scurgă măcar cum trebuie, cu zahărul netopit. Şi în ce credeţi că le-am fiert? În ibricul pentru cafea, celelalte opţiuni fiind o oală pentru ciorbă şi o cratiţă potrivită pentru sarmale.
La fiert - pe repede înainte, pentru că celălalt ochi avea flacără mult prea mică. Am oprit focul, am pus pe o farfurioară ceva dulceaţă în scop demonstrativ, pentru şedinţa foto, după care am lipsit 30 de secunde din bucătărie...
Am mai găsit ceva dulceaţă pe marginile farfurioarei, aşa că ar reprogramat pozatul pentru a doua zi de dimineaţă, când jumătate din borcănel s-a dus într-o singură burtică, împreună cu nişte pâine cu unt şi cu o cană de lapte. Pardon, lăptic...
Săraca bunică-mea (mare campioană neoficială pe judeţ în dulceţuri şi şerbeturi din acelea care se mănâncă în paharul cu apă rece) m-ar fi exterminat să vadă cum am făcut eu dulceaţa asta... Eu însă pot spune, fără jenă, că a fost una din cele mai bune dulceţuri pe care le-am mâncat vreodată. Poate pentru că a fost făcută "pe picior", fără să mai ţin cont de vreo regulă (aha, deci se poate şi aşa) ori poate pentru că mi-era taaare dor de o dulceaţă de zmeură.
Să nu vă închipuiţi însă că, dacă aş repeta experienţa exact în acelaşi mod, ar ieşi ceva la fel de bun...
duminică, 25 iulie 2010
Farfuria antimonotonie




Duminica viitoare vă voi arăta ce a creat pentru bucătărie o altă celebră casă de modă. Un alt nume cunoscut mult mai mult în lumea creațiilor haute couture și al parfumurilor decât în designul de interior.
marți, 20 iulie 2010
Un pic de vacanţă...
Să ne vedem cu bine!
luni, 19 iulie 2010
Marinată "vezi că ţi se strică în frigider"
Ca să prindă ceva gust marinata asta, trebuie lăsată măcar vreo 10 zile la frigider. Nu faceţi cum am făcut noi cu un caşcaval marinat, pe care l-am atacat după şapte zile şi mă întreb şi acum ce gust ar fi avut dacă am mai fi avut puţină răbdare.
Despre gustul final, ce să zic... Caşcavalul şi brânza au luat aromă de legume, iar ceapa şi ardeiul izul de măsline. Am încercat şi uleiul cu o bucăţică de pâine şi pot să spune că e co-lo-sal... Marinata asta merge de minune cu pâine neagră şi cu nişte roşii mici şi dulci.
Mi-e clar: asta este marinata care-mi place cel mai mult, poate chiar mai mult decât cea de vinete.
duminică, 18 iulie 2010
Farfuria antimonotonie
Pentru că nu contează doar CE mâncăm, ci și CUM mâncăm.
Pentru că avem în jur lucruri frumoase pe care adesea nu le mai vedem.
Și pentru că viața e făcută și din mii de lucruri mărunte. Cum ar fi o farfurie pictată, care îți aduce aminte că e vară...



Duminica viitoare - altele. Tot deosebite. Și celebre, precum cel care le-a creat.
sâmbătă, 17 iulie 2010
Dulceaţă pentru diabetici
Prima mea dulceaţă pentru diabetici a devenit cadou de desparţire pentru colegul cu care am împărţit vreo patru ani un birouaş de 3 pe 3 metri, care migrează spre un job ceva mai puţin stresant. Sper să nu fie marcat negativ în aşa hal de dulceaţa asta încât să nu vrea să mă mai vadă vreodată...
Este vorba despre o dulceaţă de vişine cu mentă, pe care am îmbunătăţit-o în mod neprevăzut cu vin roşu. Modificarea principală adusă reţetei de bază este că am folosit îndulcitor în loc de zahăr şi am adăugat pectină şi vin. Soluţia presupun că nu este necunoscută celor care nu pot consuma zahăr, dar, dacă nu aţi încercat niciodată asta acasă, acum aveţi ocazia să vedeţi ce iese şi de ce probleme vă izbiţi.
Am avut 500 de grame de vişine fără sâmburi, în jur de 150 de grame de îndulcitor, două linguriţe şi jumătate de Gelfix 2:1, mentă şi jumătate de pahar de vin roşu, care a apărut mai târziu în schemă.

Prima problema a fost că o anume cantitate de îndulcitor nu corespunde unei cantităţi egale de zahăr. Pe cutia pe care o am eu, paritatea este 75 de grame de îndulcitor - 750 de grame de zahăr. Asta însemna să pun doar 50 de grame de îndulcitor, dar mi s-a părut insuficient (el fiind recomandat pentru salate de fructe şi prăjituri, nu pentru dulceaţă), aşa că am adăugat de trei ori mai mult. Până la urmă, cât timp îndulcitorul nu are niciun rol în legarea dulceţii, puteţi pune după gust, să fie cât vă place de dulce. La cantitate folosită de mine, dulceaţa îmi pare a fi la fel de dulce ca cea obişnuită.
O lingură de îndulcitor şi Gelfixul se pun peste vişine şi se omogenizează, apoi se pun la foc, într-un vas de inox. Aici apare o altă problemă: îndulcitorul nu stimulează fructele să producă suc, aşa cum se întâmplă cu zahărul, astfel că este nevoie de un adaos de lichid. Eu am pus jumătate de pahar de vin roşu, dar se poate pune şi altceva, în raport de gusturi şi de fructele folosite (vin alb sau lichior).

Când începe să fiarbă, adăugaţi treptat restul de îndulcitor, în ploaie, ca să se omogenizeze mai uşor. Am adăugat şi menta şi am lăsat la fiert mai puţin zece minute, până am văzut că dulceaţa se leagă. Instrucţiunile de la Gelfix spun că, după ce se adaugă tot zahărul (în cazul ăsta îndulcitorul), se mai lasă la fiert doar 3 - 5 minute. Această durată de fierbere este insuficientă însă, pentru că fructele nu au timp să se pătrundă şi rămân crude, astfel că le-am lăsat mai mult la foc.
Până la urmă, a ieşit o dulceaţă bine legată şi dulce, în care vişinele au o culoare bestială, formă şi gust. Şi de vin, aş spune...
Mă întreb ce ar ieşi dacă Gelfixul ar fi pus mai tîrziu, astfel încât să poţi fierbe mai bine fructele. Ori dacă aş pune tot îndulcitorul de la început şi aş lăsa fructele să se odihnească, aşa cum se întâmplă după reţeta clasică. Încerc data viitoare. Indiferent ce fel de dulceaţă ar ieşi, sunt sigură că voi găsi amatori care să o testeze...
vineri, 16 iulie 2010
Un caşcaval (aproape) marinat
- Ce e în borcanul cu capac portocaliu?
- Cașcaval marinat.
- Îhâm... Și dispare.
În seara următoare:
- Mai avem cașcaval?
- Avem la marinat și...
- În afară de ăla, trebuie să pui altul.
- De ce?
- Pe ăla l-am mâncat.
Un borcan întreg, într-o zi. Înțeleg că a fost bun, chiar dacă nu a stat la marinat două săptămâni, ci doar vreo șapte zile. Cum succesul rețetei este confirmat (soțul este tester de bază pentru tot ce experimentez in bucătărie), mă gândesc acum să trec la combinații, în primul rând cu mai multe feluri de brânză și cu alte aromatice. Dar haideți să vă spun cum am făcut.
Trebuie cașcaval (de preferat unul mai poros și nu prea tare), o crenguță de rozmarin, câțiva căței de usturoi roșu (mai mic, dar mai aromat decât celelalte soiuri), piper boabe (am avut negru, verde și roșu), fulgi de ardei roșu și câteva cuișoare. Pe urma m-am gândit că ar fi mers și vreo câteva boabe de coriandru, dar pun data viitoare. Mai este nevoie de ulei extravirgin de măsline și de un borcan.
Se amesteca piperul, rozmarinul tăiat, fulgii de ardei și cuișoarele. Cașcavalul se taie bucățele și se pune în borcan, strecurând printre cuburi cățeii de usturoi zdrobiți cu lama unui cuțit și câte puțin din amestecul făcut. Deasupra se toarnă uleiul de măsline, care trebuie să acopere conținutul.
Se lasă la marinat 14 zile, pentru a ajunge la cel mai bun gust. Cum spuneam, la noi nu a apucat...
Funny break
... ori în alte combinații...
Poți să poftești la înghețată fie că ești mare...
... sau ești mic.

joi, 15 iulie 2010
Un fel de vinete marinate / murate / la borcan
Când oţetul a atins punctul de fierbere, am pus în el feliile de vinete şi le-am lăsat câteva minute să clocotească. Când le-am scos, vinetele îşi schimbaseră puţin culoarea, iar feliile erau destul de uşor de desfăcut în bucăţi, fără să îşi piardă forma însă. Le-am pus la scurs, cât să se şi răcească puţin.
În borcan am pus un pic de ulei de măsline, usturoi zdrobit şi apoi feliile de vinete, printre care am strecurat în continuare usturoi şi cimbru verde. La final, am pus ulei de măsline cât să fie acoperite complet vinetele de lichid.
Puneţi-le la răcoare şi aşteptaţi o săptămână până să le gustaţi. Credeţi-mă, merită efortul. Şi chiar nu mai contează cum se numesc...
miercuri, 14 iulie 2010
O simplă dulceaţă de afine
Pentru dulceaţă, am spălat afinele punându-le în strecurătoare şi scufundându-le în apă de câteva ori. Am pus cantităţi egale de zahăr şi afine şi am mai pregătit câteva cuişoare şi două crenguţe de mentă şi, pentru final, un pic de zeamă de lămâie.
Apoi - pus dulceaţa la borcan fierbite, răsturnat borcanul pentru 15 minute, pus la rece. Sigur, am pus ceva deoparte pentru degustare.
marți, 13 iulie 2010
Un oţet potrivit pentru ciorbe
luni, 12 iulie 2010
Cum n-am devenit vegetariană

Acum trei zile - comandă de ciorbă rădăuţeană în meniu, iar onor gospodina se înfiinţează în piaţă pentru chestii mărunte şi care trebuie alese după analiză sub ochi agil de scorpie crescută în bucătărie: ţelină, păstârnac, morcovi şi alte rădăcinoase. Aşa că m-am dus în piaţă...
Dacă ar fi să citez televizorul în stilul "ce poate face un român cu aceşti bani?", aş zice că banii pentru o ţelină îi ajung lejer oricui să cumpere în loc un kil de roşii sau un kil de mere ori două kile de cartofi. Şi ar ajunge de o mâncare... Oare cei care vând ţelina ştiu asta? Sau ei doar o vând, nu o şi produc?
duminică, 11 iulie 2010
Un porumb copt altfel
Pe lângă pormb, am avut nevoie de un strop de ulei şi de sare, precum şi de nişte bucăţi de sfoară. Porumbul se pune la copt cu tot cu pănuşi, dar se desface înainte puţin şi se curăţă de mătase. Se spală bine şi se pune cu totul în apă, pentru jumătate de oră. Această etapă este importantă pentru că face ca pănuşile să se îmbibe suficient cât să nu ia foc în timpul coacerii. După jumătate de oră, porumbul se scoate din apă. Pănuşii se desfac iar şi porumbul se dă cu un pic de ulei (întâmplător, eu am avut chiar ulei de porumb) şi sare. Se îmbracă la loc şi se leagă pănuşii la capăt cu sfoară, ca să nu se desfacă la copt.
I-am pus la copt direct în jar. Trebuie ceva răbdare pentru un rezultat bun: dacă jarul e prea puternic, pănuşii se usuca şi se ard, iar porumbul nu mai este protejat cum trebuie. Dacă nu arde suficient, boabele rămân crude. Aşa că jarul trebuie să fie potrivit, iar porumbul trebuie întors tot timpul, ca să fie copt uniform.
Cred ca a durat cam 40-45 de minute coptul în jar, dar a meritat. La final, când este făcut, porumbul are culoarea celui copt fără a fi ars câtuşi de puţin, iar la gust... pare a fi făcut în suc propriu. Asta poate şi pentru că uleiul pe care l-am pus era tot de porumb. Bine, am mai ars câte o pănuşă la capăt, dar cred că, pentru prima oară, porumbul meu a ieşit mai mult decât acceptabil.