Nu mi-am pus în gând să subminez autoritatea producătorilor de lactate, aşa cum nici cu producătorii de conserve nu am nimic, dar rămân la părerea mea că tot ceea ce produci în casă, cu mâna ta, este mai bun şi mai sănătos decât produsele din comerţ. De la această idee am plecat şi când am făcut caşcaval de casă. Reţeta nu era necunoscută pentru mine, am mai mâncat aşa ceva la socrii mei, de la care am şi preluat ideea.
Nu este chiar aşa de complicat: vă trebuie 1-1,5 litri de lapte, tot atâta brânză de vaci, un pachet de unt ori margarină (eu prefer untul slab), două ouă, un pic de sare şi un pic de bicarbonat. Este mai bun dacă aveţi ingrediente de ţară, dar şi cu cele găsite în comerţ tot obţineţi un caşcaval mai bun decât cel cumpărat. Nu am făcut un calcul, dar este posibil să fie şi mai ieftin...
Laptele se pune la fiert, iar când clocoteşte se adaugă brânza de vaci. Când a început să se brânzească totul, opriţi focul şi puneţi la scurs, într-o sită mare.
Nu lăsaţi să fiarbă cu totul, pentru că brânza se va întări prea tare şi vă va da de furcă mai târziu. (După etapa asta, m-am gândit că reţeta poate fi simplificată pornind de la început cu o cantitate mai mare de brânză de vaci şi fără lapte, dar nu am încercat încă aşa.)
După ce brânza s-a scurs, o amestecaţi cu ouăle bătute şi untul. Puteţi adăuga nuci sau verdeaţă, dar merge fără probleme şi simplu. Vă recomand să folosiţi un robot de bucătărie, ca să aveţi o compoziţie omogenă, dar şi ca să vă păstraţi forţele pentru etapa următoare.
Puneţi totul la foc viu şi amestecaţi într-una, ca să nu se lipească de cratiţă. Ca lup moralist ce mă aflu, eu m-am aventurat să fac totul manual, fără robot de bucătărie. Se vede că uitasem cât trebuie să dau din mâini să iasă caşcavalul cum trebuie...
Amestecaţi într-una, pe foc, până când compoziţia aduce a aluat, e moale şi cleioasă şi se întinde în şuviţe precum caşcavalul topit. Durează cam 10-15 minute, zic eu... Asta e singura operaţiune ceva mai dificilă, mai ales dacă lucraţi cu o cantitate măricică, aşa cum am făcut eu.
Când caşcavalul a ajuns la consistenţa de mai sus, răsturnaţi-l într-o cratiţă tapetată în folie din plastic. Am văzut, în unele reţete, recomandarea de a pune caşcavalul în cratiţă tapetată cu unt, dar cred că ceea ce aţi obţine ar fi o chestie mult prea grasă. Eu am folosit mereu folia din plastic, care s-a dovedit a fi utilă şi ulterior, preparatul păstrându-se în frigider fără probleme învelit în ea. Lăsaţi caşcavalul la răcit o zi, înainte de a mânca din el. Ce obţineţi în final nu se poate să nu vă placă.
Dintr-un litru şi jumătate de lapte şi 1,5 kilograme de brânză de vaci, eu am obţinut o rotiţă cu diametrul de 25 de centimetri şi cu o grosime de şase centimetri. Pe măsurate! Sigur, ar fi fost ceva mai omogen, dacă aş fi pus totul în robot. Şi ar fi fost puţin mai tare, dacă nu aş fi fost mai preocupată mai mult de cei doi copii - unul de patru ani şi altul de 34 - care mi se încurcau printre picioare. Chiar şi aşa, nu a avut nimeni nimic de obiectat, dovadă fiind faptul că, trei zile mai târziu, mai aveam în frigider doar un sfert din rotiţă...
Gabi,cred ca este foarte bun! Cred ca ar fi amuzant sa il imparti in mai multe cratite pe foc, cate una o data si sa il amesteci cu diverse verdeturi si sa il pui straturi in roata ta mare! Cred ca ai invartit la cascaval....ca bunica-mea la cozonaci.
RăspundețiȘtergereNe-am inteles acum, comentez dar nu concurez!
Habar nu aveam că se poate face caşcavalul şi în casă. (De brânză am mai auzit, dar nu de caşcaval.)
RăspundețiȘtergereM-aş încumeta şi eu, mă fascinează ideea.
(Plus că mie îmi plac foarte mult produsele lactate, darămite cele de casă.)
O să fac o vizită la ţară, să mă aprovizionez cu produse eco, şi-apoi... şorţul la brâu! :)
Barem ultima fotografie de-aici e extrem de convingătoare.
În total, cât timp ai alocat operaţiunii (de la prima şi până la ultima etapă)?
Incredibil ce simplu pare! Într-una din zilele astea mă apuc și eu să fac.
RăspundețiȘtergereei bine, asta chiar ca ma face sa iti trimit niste aplauze consistente! bravo! cred ca fost foarte bun!
RăspundețiȘtergere@Nicole, sigur ca m-am gandit si la varianta combinata, dar o las pentru cand pot face pe indelete. Probabil in vacanta...
RăspundețiȘtergere@Teodora, cu totul dureaza cam o ora, de la momentul in care am pus branza in lapte clocotit si pana am varsat cascavalul in cratita. Depinde insa de cat de repede se scurge amestecul asta, pentru ca nu trebuier sa aiba zer. De data asta, branza s-a scurs foarte usor.
@Zana Buna Rau, este foarte simplu, nu stiu cum de nu mi-am adus aminte mai devreme. Este aproape la fel de simplu de facut precum branza de vaci.
Am uitat să te întreb: la cantitatea de lapte şi brânză menţionate în reţetă (1-1,5 litri, respectiv 1-1,5 kg), cât bicarbonat ai pus?
RăspundețiȘtergereAm uitat sa scriu: cam cata sare, atata bicarbonat. Iar sarea este dupa gust, nu mai mult de un varf de cutit am pus eu. Si se adauga atunci cand pui untul si ouale, dizolvat in putin lapte.
RăspundețiȘtergereGabi, daca dupa ce faci cascavalul, il tii in zerul obtinut, crezi ca ar semana cu mozzarella, nu? si cred ca nu ar trebui sa pun sare si nici bicarbonat. De fapt de ce pui bicarbonatul? Ce rol are?
RăspundețiȘtergereNicole, stii ca ai o idee buna?? Cred ca merge tinut in zer, dar as incerca sa il fac fara ou, ca oricum se leaga bine branza la fiert.
RăspundețiȘtergereCat despre bicarbonat, nu mai stiu sigur. Parca era ceva legat de consistenta... Caut, intreb si te lamuresc si pe tine (si pe mine, cu ocazia asta).
Sa stii ca mi-a ramas gandul la cascavalul tau! Iti dai seama cum ar fi dc ai pune fulgi de ardei dulce, picant si cateva nuci??? Nu ar fi o nebunie curata?????
RăspundețiȘtergereCred ca oul este pus ca sa dea un plus de proteine, cred ca altfel nu ii gasesc sensul. sau poate pt lecitina din galbenus ca ar usura emulsionarea grasimilor, nu prea stiu sa fiu cinstita. Dar cercetam, aflam,ne lamurim noi....
Am vazut acum ceva timp, pe un alt blog, mozzarella facuta in casa, din lapte de la dozatoarele acelea care se mai gasesc prin piete. Acel lapte nu este degresat si atunci poti renunta la unt, pentru ca are laptele suficient. Oricum reteta de mozzarella era putin mai diferita din cate imi amintesc. O sa o caut si va dau de veste cand o gasesc.
RăspundețiȘtergereSuper Ana B!!! eu consum lapte de la dozator si este buuuun!!!! Si il smantanesc dupa ce a fiert!:)
RăspundețiȘtergere@Nicole, oul nu stiu ce rol are, in afara de colorarea in galben. Cu emulsionarea si grasimile... intru iar in materia aia care nu mi-a placut.
RăspundețiȘtergere@Ana B, am si reteta de mozzarella facuta in casa, dar e ceva mai migaloasa decat cascavalul, asa ca am nevoie de ceva mai mult timp pentru preparare. In plus, as vrea sa am tot lapte natural, nu din cel de supermarket.
Cat despre dozatoare, stie careva unul pe aproape de Gorjului??
adica tu stai la Gorjului? haha, na, ca pana mai prin noiembrie anul trecut am fost vecine :))
RăspundețiȘtergereZazuza, nu stiu daca m-as supara sa ma invecinez eu cu tine, macar din cand in cand...
RăspundețiȘtergereEram convinsa ca e mult mai greu ... prima data cand prind niste lapte de vaca (si nu de punga) incerc si eu.
RăspundețiȘtergereSalut! Vreau să încerc şi eu reţeta. Îmi poţi spune, te rog, ce fel de brânză de vaci ai folosit: grasă, degresată? Mulţumesc!
RăspundețiȘtergereadelina, am folosit branza din comert, nedegresata. Poti folosi si branza degresata, daca vrei, nu vad de ce nu ar merge.
RăspundețiȘtergereMulţumesc! :) E ok. Sunt atâtea sortimente de brânză prin comerţ şi eram derutataă. :)))
RăspundețiȘtergereGabi ai facut ceva special cu zerul scurs? Ca acuma fac si eu cascavalul si s-a adunat mult zer la scurs.
RăspundețiȘtergeresakura, nu am facut nimic constructiv. Ai vreo idee? Daca da, spune-mi si mie. :)
RăspundețiȘtergereGabiii. Ce buuun e.
RăspundețiȘtergerePoti sa faci un shake cu el. Eu pus zer, banana, catina din borcanul cu miere in blender si vrrr. excelent!
Fiul meu vrea clatite asa ca dupa ce termin cascavalul le fac clatite cu zer. sa vedem ce iasa :)
sakura, buna idee... merita tinuta minte. Multumesc. :)
RăspundețiȘtergereCe grozav! am sa incerc si eu reteta asta.Demult ma gandeam de unde as face rost de reteta de cascaval.Multumesc mult!
RăspundețiȘtergereCu mult drag, Mariana. :) Cu un pic de atentie, iti poate iesi un cascaval tare bun.
RăspundețiȘtergereMinunata reteta! Cred ca asa multa lume s-a apucat de facut cascaval doar datorita tie.
RăspundețiȘtergereAm o intrebare,daca facem din cantitati mai mari,oare putem pastra la congelator o parte din el? Oare cat rezista in frigider?
Multumesc ,o zi buna sa ai
Ioana4, m-as bucura sa fi determinat asa multi oameni sa isi prepare in casa cascavalul.
ȘtergereNu stiu cum se pastreaza la congelator. Sigur nu se strica, dar este posibil ca, dupa decongelare, sa isi modifice textura si sa nu mai fie la fel de bun. am vazut asta in cazul branzei, motiv pentru care evit sa pastrez la congelator alte lactate decat lapte si branza de vaci framantata.
La frigider, socrii mei il pastreaza si doua saptamani, invelit in hartie groasa. Ma gandeam sa il afum,dar nu stiu cum sa fac asta. Inca. :)))
delicios !!!!!!!
RăspundețiȘtergerecu afumatul este chiar simplu.iti trebuie un loc amenajat bineinteles ca la casa, nu la bloc.cu putin rumegus de esenta tare(fag, stejar, eventual alun) sau cu rumegus de prun si altele...vreo 2 zile il lasi la afumat sau vezi cum il prinde afumatura in functie de culoare
RăspundețiȘtergereAm facut si eu cascaval dupa reteta ta,si a iesit bine ca si consistenta ,unde mai pui ca l-am facut cu branza ce o aveam in congelator,vre-o 3,500 kg si nu am mai pus lapte,doar am dezghetat branza,in jumate de cascaval am pus marar si am pus in caserole un rand simplu ,un rand cu marar.Dupa ce se raceste ,va dau de stire cu rezultatul final.
RăspundețiȘtergereDe fapt este o reteta de branza topita, cascavalul avand un alt procedeu de fabricatie ce nu implica folosirea de bicarbonat, ou sau brinza. Pentru cascaval se foloseste doar lapte , cheag si sare si este mult mai sanatos, dar si branza topita este delicioasa.
RăspundețiȘtergereDa, e o branza topita, dar macar stiti ce e in ea. Bunicul meu intindea pe o tava un strat de branza de vaca, o presara cu sare si bicarbonat si o acoperea cu un servet. Obtinea o branza topita de consistenta medie, cred ca merita efortul de a o aromatiza. Ce e drept, dura ceva mai mult sa se faca.
RăspundețiȘtergere