Pe căldura asta, numai de stat în bucătărie nu-mi arde. Așa că... dulcețurile pot să mai aștepte, măcar câteva zile. (Corcodușele din frigider s-ar putea să nu fie de acord cu mine, dar nu le dau de ales.) Aș mânca orice-i preparat fără foc, numa' să nu mă apropii prea curând de vreo sursă de căldură. Asta-i vreme de mâncat salate și lactate, nu ciorbe și mâncăruri grase ori picante. Sau, cel puțin, așa simt eu...
Nici vremuri de mâncat murături n-ai zice că este, dar un castravecior crocant parcă nu strică, mai ales când este așa de ușor de preparat, iar căldură pentru acrirea lui avem din belșug.
Nici vremuri de mâncat murături n-ai zice că este, dar un castravecior crocant parcă nu strică, mai ales când este așa de ușor de preparat, iar căldură pentru acrirea lui avem din belșug.
N-avem cine știe ce gând de pus murături (încă), dar o pungă de castraveți cam mare pentru două persoane urla în frigider de plictiseală. La fel doi-trei dovlecei proaspeți și subțiri cât cârnăciorii. Și-atunci mi-am zis: de ce nu?
Așadar, castraveți și dovlecei, o haită de căței de usturoi (în funcție de cât de tare vreți să vă muște iuțeala), mărar și, dacă aveți, și un pic de țelină, cu frunze și măcar o fâșie de rădăcină. Bine spălate toate, se înghesuie în borcan, cu boabe de piper și muștar și mărarul deasupra. Am strecurat si o crenguță de oregano verde, nu cred că le strică în vreun fel...
În final, castraveciorii și dovleceii se bălăcesc într-o saramură făcută din apă și sare grunjoasă, în concentrație de 25 de grame de sare (o lingură) la un litru de apă.
Borcanul se lasă la soare, cu o farfurie sub el și capacul nestrâns. (Nu de alta, dar altfel nu au loc să fermenteze castraveții.) După o zi și jumătate - două, îl puteți muta la rece, să nu se mureze prea tare.
Nu-i mare diferență față de ce am preparat aici, doar cu dovelcei.
Doar că preferații mei rămân, totuși, castraveții...
Anul trecut si mama mea a facut experimentul asta. dar doar cu castraveti.
RăspundețiȘtergerea tinut borcanul 2 zile in soare si cand i-am gustat, erau numai buni de mancat cu cartofi copti si ciuperci la gratar :)
sakura, eu i-am tot gustat pana am mancat jumatate de borcan. Fara cartofi sau altceva, doar castraveti goi. :)
RăspundețiȘtergere:)) :))
ȘtergereNu-i bai. mai faci o tura. si ii pregatesti garnitura din timp :)
Cate o incercare la fiecare tura si nu-mi mai trebuie garnitura, ca deja m-am saturat... :))
Ștergere