Reţeta despre care voi povesti în continuare este una tradiţională în Africa de Sud. Am înţeles că era pregătită în multe feluri, pentru fiecare rezultatul fiind un peşte foarte bine conservat, care putea fi păstrat mult timp fără a se altera, într-o vreme în care nu existau frigidere şi într-o ţară care nu ştie ce-i gerul. Se spune că reţeta a fost inventată de pescarii din Cape Malay (regiune din sud-vestul Africii de Sud, populată de aproape 200.000 de locuitori), care căutau o cale să păstreze timp cât mai îndelungat cantitatea mare de peşte prins.
Condimentele din reţetă pot fi cele de mai jos ori se pot adăuga turmenic, seminţe de coriandru, frunze de lămâi ori dafin sau ghimbir, precum şi un pic de făină în sos. Din multele variante existente, puteţi găsi două aici şi aici.
- un kilogram de peşte (deja curăţat de solzi şi oase)
- două cepe mari-mari, tăiate fideluţă
- ulei pentru păjit sau, mai bine, grăsime
- sare după gust
- 500 de mililitri de oţet de mere
- trei linguri de zahăr
- un ardei iute
- o linguriţă de piper alb sau negru
- o linguriţă de curry
- o lingură-două de gem de caise
Peştele se taie bucăţi şi se prăjeşte uşor în tigaie, apoi se scoate la scurs şi răcit. Tigaia rămâne pe foc şi se pune la prăjit ceapa, fără a o lăsa să devină maronie. Se scoate şi se lasă şi ea la răcit. Se pun în loc celelalte ingrediente: ardeiul iute (cu seminţe ori fără, după dorinţă), piperul, zahărul, condimentele şi gemul de caise, apoi oţetul. Se lasă la foc viu timp de 5-6 minute, după care se dă deoparte, pentru răcit.
În borcane bine spălate, se pune puţin lichid şi se adaugă un strat de peşte, apoi unul de ceapă, iar unul de peşte şi altul de ceapă, până la final. Se acoperă totul cu lichidul rămas. Deasupra, pentru aromă, se pot pune frunze de portocal. Dacă nu v-a crescut portocalul în curte (puţin probabil, dacă sunteţi în România), optaţi pentru o felie de lămâie în loc.
Strângeţi bine capacele borcanelor şi lăsaţi să aştepte 2-3 zile înainte de a mânca.
Am găsit această reţetă şi în Suedia (unde peştele prăjit marinat se găseşte gata preparat în supermaketuri), dar şi în Filipine (unde se numeşte Escabeche, fiind un preparat foarte iubit de localnici).
Am găsit această reţetă şi în Suedia (unde peştele prăjit marinat se găseşte gata preparat în supermaketuri), dar şi în Filipine (unde se numeşte Escabeche, fiind un preparat foarte iubit de localnici).
Dar ofer mai mult credit reţetei sud-africane, aşa că vă urez Bon Appetit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu