Sursa foto: www.wonderopolis.org |
Prima zi de sâmbătă din luna august este, la americani, Ziua Muștarului, eveniment la care în jur de 6.000 de oameni participă anual. Ce ciudat - ai spune - să aibă propria zi un condiment pe care nici măcar nu îl place toată lumea!
Ei bine, nu doar că are o zi a sa, dar muștarul are și un muzeu: tot în Statele Unite, în Middleton (statul Wisconsin), muzeul reunește peste 5.500 de feluri de muștar din peste 70 de țări. Deschis acum mai bine de 20 de ani, de un asistent al procurorului general al statului, muzeul poate fi vizitat zilnic, fără nicio taxă de intrare. Oferă vizitatorilor degustări, un magazin cu sute de tipuri de muștar și multe, multe povești despre cele peste 5.000 de recipiente cu condiment adunate aici, de la vase antice pentru prepararea muștarului și până la borcane de colecție, extrem de scumpe.
Sursa foto: http://mustardmuseum.com/ |
Muștarul își merită însă locul printre cele mai populare condimente din lume. Este folosit încă din antichitate, romanii fiind probabil primii care l-au preparat, din suc de grepfrut și semințe de muștar, iar o rețetă de sos de muștar se găsește într-o carte de bucate datând din secolul IV. Romanii l-au exportat pe teritoriul actual al Franței, unde a apărut, în secolul X, binecunoscutul muștar de Dijon, dar acest condiment este folosit, în egală măsură, și în India, Asia și America de Nord și de Sud.
Folosit ca ingredient în maioneză, murături, sosuri și marinate, muștarul însoțește și fripturile la grătar și alte preparate din carne. În Țările de Jos, din muștar este preparată o foarte bună supă, care mai conține de obicei smântână, usturoi, pătrunjel verde și șuncă afumată.
Sursa foto: www.rubylane.com |
Pentru transformarea în sos, muștarul - sau, mai bine spus, bobițele recoltate după ofilirea florii de muștar - poate fi amestecat cu o varietate de ingrediente, de la bere și miere și până la whisky sau fructe.
Și dacă v-ați întrebat vreodată cât contează muștarul într-o cură de slăbire, aflați că o linguriță are cinci calorii, iar printre substanțele pe care muștarul le conține se numărăr seleniul și acizii grași omega 3.
Având proprietăți antibacteriene, muștarul este un ingredient care nu se alterează dacă nu este păstrat la frigider, spre exemplu. Își va schimba totuși gustul și poate deveni amar ori se poate usca, situație în care își reface consistența dacă este amestecat cu vin alb sau cu un strop de oțet.
Foarte interesant :)
RăspundețiȘtergereDaca te tenteaza subiectul, am o reteta tare gustoasa de mustar de casa. Care reteta poate fi usor adaptata, adaugand hrean, miere etc...