Am curăţat boabele de strugure de coajă şi sâmburi şi le-am rupt în două, pentru că erau destul de mari. Am curăţat lămâia şi am tăiat-o cubuleţe, alegând nervurile albe şi sâmburii. Am pus la fiert un pahar de lichior şi unul de zahăr. De aici, lucrurile nu au mai mers cum ar fi trebuit, aşa că se explică de ce am obţinut altceva. Ar fi trebuit să aştept să se lege siropul şi să adaug fructele, pe care să le las la însiropat 15 minute şi apoi să pun cratiţa iar pe foc. Dar m-am grăbit: am adăugat fructele mai repede, nu le-am lăsat la însiropat, am pus cratiţa imediat pe foc şi am uitat-o acolo. Ce a ieşit...
duminică, 31 octombrie 2010
Un gem caramel
vineri, 29 octombrie 2010
Din coşul cu mere: un tort dezbrăcat
Presăraţi un pic de pesmet peste merele scoase din cuptor (care plutesc într-un sirop minunat) şi turnaţi compoziţia pentru blat, înainte de a pune iar totul la cuptor pentru 20-25 de minute, la foc ceva mai puternic la început. Un lucru pe care l-am ţinut minte bine (şi care se aplică nu doar acestei reţete, ci şi altor prăjituri) este că nu trebuie deschis cuptorul în primele 10 minute, când începe să crească, altfel se dezumflă totul ca o băşică spartă.


Dar socoteala din bucătărie nu se potriveşte cu cea din sufragerie, unde aşteptările erau legate de un tort mustind de sirop şi îmbrăcat în frişcă. Drept pentru care, în lipsa smântânii pentru frişcă, nu am avut decât să pun tortul la frigider şi să continui operaţiunea a doua zi. Am sacrificat totuşi o felie de tort "dezbrăcat" de dragul juniorului pofticios, care făcuse cărare bătută în faţa cuptorului, tot întrebând, ca o placă stricată "Mai e mult? Mai are de copt?".
A doua zi, când m-am întors acasă cu ideea de a continua operaţiunea...
Funny (Halloween) break

Weekend plăcut, mai ales că dormim cu o oră mai mult!
joi, 28 octombrie 2010
Trei vinete şi o dulceaţă devenită gem
miercuri, 27 octombrie 2010
Coşul meu cu mere eco

marți, 26 octombrie 2010
O murătură plângăcioasă

Va trebui să aştept cam o lună până voi putea mânca din cepele astea murate. De data asta, voi face un efort să le las la murat cât trebuie. Între timp, sigur voi mai încerca o variantă, cu ceapa roşie murată inele.
luni, 25 octombrie 2010
O toamnă frumoasă...



duminică, 24 octombrie 2010
Un gem din ultimele prune

sâmbătă, 23 octombrie 2010
Dulceaţă de gogonuci

vineri, 22 octombrie 2010
Legume iuţite (P.S.: Legume iuțite cu ardei plimbăreți)
Bine spălate toate legumele, le-am găsit loc în borcane de 300 de grame. În picioare şi întregi, să nu se mai înţeleagă ardei cu morcov şi păstaie, când se vor fi iuţit toate. Am uitat hreanul însă...
Singura problemă au provocat-o ardeii: prea lungi să încapă de bunăvoie în borcan, prea puţini să mut totul într-un borcan mai mare. Fiind prea înalţi în sus (:-)))), am aranjat cu codiţele şi le-am coafat, să nu mai ajungă la capac.
Mai departe, fug într-o oală la foc apă şi oţet din vin roşu în părţi egale (un pahar din fiecare), trei linguri de miere, aproape o linguriţă de sare şi condimente după cum vă duce mintea, gust bun să fie... Eu am aruncat în soluţia asta boabe de piper, cuişoare, ienibahar şi dafin. După cinci minute de clocotit, am turnat în borcane şi am pus capacele. Mâine-poimâine mut ardeii la rece, să îşi găsească şi ei odihna. I-am plimbat - săracii! - ca pe sfintele moaşte: de la mine la vecini (când a venit vara), înapoi în curte (când a venit concediul) şi înapoi în bucătărie (când a venit frigul), de nici nu mai ştiu ai cui sunt, până la urmă...

Nu ştiu cât sunt de iuţi ardeii. Nu i-am lăsat să se înroşească de tot, aşa că poate nu sunt chiar criminali. Mai mult, legumele din jur ar trebui să le diminueze iuţeala. Nu de alta, dar aş vrea ca, după ce am pregătit pentru alţii atâtea reţete cu ardei iuţi, să pot mânca şi eu măcar o dată din ei...
joi, 21 octombrie 2010
Gem de gutui cu puf galben ca de pui
Am lăsat gutuile să se odihnească cu zahărul cam o oră, apoi le-am pus la fiert. Pentru că nu era suficient suc, am adăugat un pahar cu apă. Nu mai știu cât am lăsat la fiert, dar știu că, după ce și-au schimbat culoarea, am adăugat lămâia tăiată felii.

Puține dulcețuri și gemuri au atâta toamnă în ele...
P.S. Era să-i uit pe prietenii mei diabetici! Gutuile sunt fructe recomandate în alimentația diabeticilor, având o concentrație a zaharurilor cuprinsă între 6 și 13%. Gemul de gutui poate fi preparat cu îndulcitor în loc de zahăr ori, dacă gutuile sunt foarte coapte și vă plac gemurile acrișoare, chiar numai din apă și fructe. Pectina pe care gutuile o conțin (în concentrație mult mai mare decât alte fructe) va favoriza legarea gemului, dacă aveți răbdare să îl fierbeți bine.