(Hehe, vă aduceți aminte de jocurile de când eram mici, la care trebuia să identificați diferențele? Ia să vă văd!)
marți, 30 noiembrie 2010
Cât îţi ia să fii hoţ
Gem caramel de portocale
duminică, 28 noiembrie 2010
Dulceaţă de "portomelci"
vineri, 26 noiembrie 2010
Funny Break
joi, 25 noiembrie 2010
Alt fel de ouă marinate




marți, 23 noiembrie 2010
Nenumăratele arme secrete ale bucătarului
- Merele fac ca puiul gătit şi prăjiturile să poată fi păstrate fraged şi ajută la coacerea gogonelelor, la extragerea excesului de sare din mâncăruri sau la înmuierea zahărului brun.
luni, 22 noiembrie 2010
Cidru de mere
Un kilogram de mere, jumătate de kilogram de zahăr, doi litri de apă şi o ciupitură de drojdie, cam 5 grame. Merele în felii subţiri (le-am dat pe răzătoare) le-am pus într-un borcan de câţiva litri. Am pus deasupra drojdia şi zahărul dizolvate în cei doi litri de apă.
duminică, 21 noiembrie 2010
Din bucătăria altora: Ouă murate (Pickled Eggs)
- seminţe de muştar, coriandru, frunze de dafin, anason
sâmbătă, 20 noiembrie 2010
Funny break
Amoniacul. Clorura şi bicarbonatul de amoniu
Ca să fie clare lucrurile, mă voi referi la clorura de amoniu şi la rolul ei în gospodărie. Reţineţi că este o substanţă care nu trebuie niciodată combinată cu clor ori cu alte produse de curăţare, din cauza vaporilor extrem de toxici pe care îi degajă combinaţia.
joi, 18 noiembrie 2010
Floricică sau viermișor?
marți, 16 noiembrie 2010
Pere în oţet de vin roşu
luni, 15 noiembrie 2010
Bicarbonat. De sodiu
- O bucată de carne mai tare se frăgezeşte dacă aţi frecat-o cu bicarbonat de sodiu şi aţi lăsat-o la frigider 3-5 ore. Spălaţi bine carnea înainte de a o găti.
- Bicarbonatul scade aciditatea alimentelor, astfel că poate fi adăugat în sosuri şi bulion (în timpul preparării) sau chiar în cafea (înainte de fierbere), de către persoanele care au probleme gastrice. Tot bicarbonatul vă ajută şi atunci când aţi adăugat prea mult oţet într-o mâncare.
- Omletele sunt mai pufoase dacă adăugaţi jumătate de linguriţă de bicarbonat la fiecare trei ouă. Dealtfel, proprietăţile bicarbonatului fac ca el să poată fi utilizat în loc de drojdie (în amestec, în părţi egale, cu acid citric ori vitamina C) sau praf de copt (combinat cu jumătate de parte sare de lămâie şi tot atâta mălai).
- Bornele bateriei auto pot fi curăţate cu o soluţie de 3 linguri de bicarbonat la litrul de apă.
vineri, 12 noiembrie 2010
Funny break


marți, 9 noiembrie 2010
Din greșeală în greșeală, spre victoria finală
P.S. Mi-am adus aminte de o alta ispravă, legată tot de conserve și care nu îmi aparține, dar la care am asistat. Mama punea gogonele la murat și, din motive care îmi scapă, a pus încă un zero la cantitatea de sare pe care ar fi trebuit să o adauge. Rezultatul a fost că toată sarea din casă nu a fost de ajuns și nici cea pe care am avut-o nu a reușit să se dizolve în apa pentru saramură. Îmi mai aduc aminte că oala cu saramură a stat vreo trei săptămâni în balcon, așteptând să se evapore apa. Cu gogonelele... nu mai știu ce s-a întâmplat.
luni, 8 noiembrie 2010
Un suc şi pentru diabetici

De fiert, nu ştiu exact cât a fiert, ştiu că bobiţele explodaseră de parcă ar fi fost floricele şi dădeau să se dezintegreze. După fierbere, o altă etapă ceva mai migăloasă vă solicită răbdarea. Sucul trebuie strecurat foarte bine, pentru a scăpa total de perişori. Pentru asta, am folosit întâi o sită mai mare, pentru a scoate bobiţele şi sâmburii, după care am trecut sucul printr-o bucată de pânză ceva mai deasă. L-am mai strecurat o dată când l-am pus în sticle, prin serveţel de hârtie (este destinat unei hoarde de copii, aşa că nu am vrut să risc). Cred că ultimele două operaţiuni pot fi înlocuite cu filtrarea prin hârtia pentru filtrul de cafea. (Până la urmă, e bine să ai în casă şi lucruri despre care crezi că nu ai nevoie.) Odată pus în sticle, îl păstraţi la rece. Cred că, dacă e sterilizat ori are o jumătate de aspirină pisată în fiecare sticlă, trece fără probleme prin iarnă.
Îmi place mult acest suc, la fel şi copilului. Aduce puţin cu un compot de mere, dar are ceva în plus. Nu e cel mai simplu de preparat dintre sucuri, dar, pe lângă gemul de măceşe, mi se pare chiar o bagatelă...
P.S. Nu pot face abstracţie de prietenii diabetici, cărora le recomand acest suc, măceşul fiind unul din fructele pe care ei îl pot consuma fără probleme. Zahărul este înlocuit cu îndulcitor, într-o cantitate stabilită, evident, după gustul fiecăruia. În principiu, la cantitatea de mai sus de măceşe, ar merge cam 40-50 de grame de îndulcitor.