duminică, 18 mai 2014

Cum să reciclezi o ceapă


 

Prin alte părți ale lumii, nu-i nicio rușine să folosești la maximum tot ce ai, inclusiv resturile de la bucătărie. Numai la noi, treaba asta-i îți pune un fel de etichetă de „zgârie-brânză / coate goale / mațe fripte”. 
Dar nu-i nicio rușine în asta: pentru mulți, este vorba despre maximizarea utilizării resurselor și de un mod plăcut de a petrece timpul, meșterind pentru diverse proiecte.
Resturile organice se descompun și sunt folosite drept compost, pentru a îngrășa pământul în grădină. Sticlele din plastic pot deveni recipiente pentru flori, iar dozele de bere și băuturi ajung uneori să fie utilizate incluisv drept piese de acoperiș. 

Proiectul ”Ceapa”
Printre resursele care pot fi exploatate la maximum se numără ceapa. Clasica utilizare o știți: foile cărnoase se pun în ciorbiță, tocăniță sau orice altă mâncăriță, după cum vă place. Dar ce faceți cu restul? Și ce faceți dacă, în primăvară, ceapa rămasă din iarnă a început să încolțească? 
Cojile de ceapă pot fi folosite pentru a prepare o vopsea de casă. Am încercat o dată și am ajuns la concluzia că trebuie muuulte coji, de la muuuulte cepe (probabil de la toate cepele consumate într-o iarnă), ca să iasă o frumoasă culoare aurie, în care să vopsești ouă sau țesături naturale. Plus muuultă răbdare, pentru ca ”ceaiul” concentrat din coji de ceapă, îndoit cu oțet, să fiarbă și să coloreze ce vreți voi.


Hai să vedem ce facem cu ceapa încolțită. Simplu: creștem altă ceapă. Fie o curățați de foile uscate și o puneți cu rădăcinile în apă, fie o puneți direct în pământ, la câțiva centimetri adâncime. Sau întâi în apă și apoi în pământ. Aveți grijă să fie udată din când în când și să aibă soare, altfel codițele vor fi înlocuite de niște lațe verde-gălbui, pe care nu vă vine să le mâncați.
Indiferent care este varianta, odată ajunsă în pământ, ceapa va crește frumos. Dacă rupeți doar codițele, fără să o scoateți din pământ, puteți avea ceapă verde multe săptămâni. O singură ceapă uscată poate scoate 3-5 cepe noi dacă este bine îngrijită.
Minunata asta de mai jos are aproape o lună de când este mutată în grădină, alături de alte surate. E drept că și ploile din ultima vreme au fost de ajutor...


Dacă n-aveți grădină, nu vă impacientați, ceapa crește bine mersi și în ghiveci, așa cum bine povestește doamna aceasta aici:

O altă variantă este să puneți în apă capetele de la ceapa verde, cu rădăcină cu tot, într-un recipient transparent, la lumină. Cam o săptămână-două ar dura până apar noile cepe.
Nu am încercat varianta asta, însă am văzut atât de mulți oameni care spun că le-a reușit încât ajung să cred că se poate. Iată un exemplu aici:


Ceapa nu este singura care poate crește din „resturi”, la fel de ușor pot crește țelina, feniculul sau pătrunjelul.
Voi ați încercat așa ceva?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu