joi, 23 iunie 2011

Un gem pe ultima sută: căpşune şi kiwi

Rămăsesem datoare cu o reţetă celor care încă au mai prins ceva căpşune prin pieţe ori grădini. Ceva simplu şi gustos, o combinaţie pe care eu o cred foarte reuşită: kiwi şi căpşune.
Lucrurile sunt foarte simple: căpşunele bine spălate se zdrobesc şi li se adaugă zahăr. Se pun la fiert, la foc viu, iar după o vreme se pun bucăţelele mici de kiwi.
Dureaza ceva fiertul, pentru că sucul căpşunelor - stimulate şi de adaosul de zahăr - duce la o compoziţie destul de apoasă. Lăsaţi să fiarbă descoperit, la foc viu (dar nu puternic), amestecând periodic. Mai puneţi suc de lămâie şi ceva mentă, spre final.
Cât zahăr puneţi... e la latitudinea voastră. Eu am pus zahăr aproape cât jumătate din cantitatea de căpşune, pentru că nu îmi plac dulceţurile şi gemurile excesiv de dulci. 
Pentru un gem dietetic, inlocuiţi zahărul cu îndulcitor, dar cu atenţie. Gemul se va lega altfel (se usucă mai mult) şi va avea altă consistenţă. Puteţi adăuga Gelfix (variantă pe care eu nu o susţin, din cauza aspectului artificial pe care îl dă), pentru întărirea fără zahăr.

În final - pus fierbinte în borcane şi întoarse apoi pe capac. Merge, pentru consum imediat. Pentru o bună conservare, rămân la părerea mea însă că tot sterilizarea este cea mai sigură variantă.


Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu