miercuri, 8 februarie 2012

Din bucătăria altora. Estonia: dovleac murat (Marineeritud kõrvitsasalat)

Am găsit întâmplător o reţetă de dovleac murat, de origine estoniană. Pentru că mi s-a părut uşor de făcut şi destul de interesantă, v-o împărtăşesc şi vouă.

Ingrediente:
- un litru de apă,
- un kilogram de dovleac tăiat bucăţele,
- 200 de grame de zahăr,
- 1-2 beţe de scorţişoară,
- câteva boabe de piper negru
- un căţel de usturoi,
- o bucăţică de 2-3 centimetri de ghimbir, curăţat de coajă,
- două linguri de oţet (30% concentraţie)

Se amestecă apa, zahărul, scoţişoara şi condimentele într-o cratiţă mare şi se pun la foc mic, până încep să fiarbă. Se adaugă oţetul şi imediat apoi dovleacul. Se lasă la foc pînă când bucăţile de dovleac devin translucide, fără a fi prea moi sau făinoase. Se transferă toată compoziţia în borcane sterilizate, iar deasupra se toarnă lichidul fierbinte. Se păstreayă la rece cam o săptămână, înainte de a se consuma, astfel încât să se combine aromele. Reţeta originală o găsiţi aici, chiar în estoniana. Dacă traducerea vă ridică probleme, vă puteţi orienta către varianta în engleză, disponibilă aici.
Head isu, cum se spune în Estonia!
Adică poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu