vineri, 11 ianuarie 2013

De bine, despre o carte cu rețete de conserve dulci

M-am îmbogățit cu o carte minunată: 50 Step-By-Step Homemade Preserves, scrisă de Maggie Mayhew. Am cumpărat-o online de la o librărie despre care nu știam că există, dar pe care mă bucur că am descoperit-o. Nu căutați cărți în limba română acolo, căci nu veți găsi. Veți descoperi în schimb titluri în engleză, franceză, germană, italiană ori spaniolă, publicate în străinătate și livrate în țară într-un termen rezonabil, un site prietenos și o echipă asemenea.

Tipărită în Marea Britanie, cartea cuprinde, așa cum îi spune și numele, 50 de rețete de gemuri, dulcețuri și alte conserve dulci, povestite pas cu pas. Ca bonus - câteva pagini de sfaturi și informații folositoare pentru cei care nu știu mai nimic despre cum se conservă fructele. Cel mai bun lucru este însă faptul că rețetele au la bază ingrediente comune - adică fructe precum mere, pere, portocale, piersici ori căpșuni - și nu conțin conservanți ori adaos de pectină, cum am văzut că se practică prin gospodăriile din alte țări.
Un alt lucru care m-a surprins plăcut a fost acela că toate cantitățile de ingrediente sunt măsurate în trei feluri (grame, livre și căni sau linguri), astfel încât să fie pe înțelesul tuturor cititorilor de limbă engleză, din orice zonă a lumii.
Nu intru în detalii privind cele 240 de imagini care ilustrează cartea. Mă uit la ele și văd doar atât: DSLR și Craig Robertson.
Uitându-mă în cartea asta nu înțeleg cum poate o editură să scoată pe piață o carte de bucate pe care o confunzi ușor cu beletristica, pentru că singurele ei fotografii sunt cele de pe copertă. Uitați-vă în librării și numărați câte cărți românești de bucate sunt tipărite color și nu sunt scrise de Sanda Marin. Costurile mai ridicate pentru cartea color nu justifică alegerea: senzațiile te determină să cumperi și să prepari. Dacă un titlu negru pe o pagină plină cu litere negre provoacă papilele celui care doar răsfoiește cartea, atunci acela sigur are o imaginație muuult mai bogată decât a mea. Fără supărare!
Fiind o carte publicată și adusă din străinătate, te aștepți la un preț consistent, dar nu-i așa, zic eu. Este drept că nu a apărut chiar luna trecută, ci în 2008, însă nu văd un impediment în asta. Prețul de pornire este 43,17 lei, dar scade la 33,91 (21% reducere) dacă alegeți varianta economică de livrare (transport economic).
Trebuie să fiu cinstită și să recunosc că eu am plătit mai puțin de atât pentru că scriu despre carte pe blog. Voi fi cinstită până la capăt însă și voi spune că nu știam despre această reducere când am făcut comanda, iar că pe blog aș fi scris oricum. De bine sau de rău, după impresia formată.
Spre comparație, aceeași carte cumpărată de pe Amazon.com costă 10 dolari plus cheltuieli de transport. Eu am renunțat să mai cumpăr de pe Amazon.com, după ce mi-au refuzat cardul bancar pe motiv că este emis în România.
Format A4, 96 de pagini, hârtie lucioasă, nu foarte comod totuși de manevrat în bucătărie. Ai spune că este o revistă tipărită pe hârtie mai groasă. Dar, spre deosebire de o revistă, este tipăritura la care te întorci de multe ori și după ce ai citit-o prima oară.  
 

2 comentarii:

  1. Da, eu mai cumpăr cărţi de bucate, imi place să le citesc, să le iau în mână şi să gătesc din ele.
    Mulţumiri pt recenzia de carte!
    Un veek end placut!
    Judit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Judit, in conditiile in care informatia este disponibila permanent si gratuit pe internet, este de inteles de ce printul pierde tot mai mult teren.
      Totusi, cartea are avantajele ei fata de online si ma bucur ca nu sunt singura care crede asta. :)

      Ștergere