joi, 21 octombrie 2010

Gem de gutui cu puf galben ca de pui

Gutui amărui, cu puf galben ca de pui... Au ajuns gem. Un gem tare bun și parfumat. Dintr-o farfurie de gutui rase, o cană de zahăr, o lămâie, un baton de scorțișoară și un pahar cu apă.

Am spălat bine gutuile, le-am curățat de coajă și le-am dat pe răzătoarea mare, apoi le-am amestecat cu zahărul.

Am lăsat gutuile să se odihnească cu zahărul cam o oră, apoi le-am pus la fiert. Pentru că nu era suficient suc, am adăugat un pahar cu apă. Nu mai știu cât am lăsat la fiert, dar știu că, după ce și-au schimbat culoarea, am adăugat lămâia tăiată felii.

M-am ales cu un borcan și ceva de gem.

Are o culoare foarte frumoasă, care se schimbă în funcție de cât de mult stă la fiert. Cu cât fierbe mai mult, cu atât este mai roșu.


Puține dulcețuri și gemuri au atâta toamnă în ele...

P.S. Era să-i uit pe prietenii mei diabetici! Gutuile sunt fructe recomandate în alimentația diabeticilor, având o concentrație a zaharurilor cuprinsă între 6 și 13%. Gemul de gutui poate fi preparat cu îndulcitor în loc de zahăr ori, dacă gutuile sunt foarte coapte și vă plac gemurile acrișoare, chiar numai din apă și fructe. Pectina pe care gutuile o conțin (în concentrație mult mai mare decât alte fructe) va favoriza legarea gemului, dacă aveți răbdare să îl fierbeți bine.

15 comentarii:

  1. Gabi, cum stii tu ca vreau si eu sa fac o dulceata de gutui? De 2 saptamani ma tot invart printre ele! Gata, ma apuc de treaba!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nicole, sa stii ca si eu am oscilat daca sa fac dulceata, gem sau peltea. Mai am inca vreo trei si, pana aseara, nu stiam ce sa fac cu ele. Si mi-a venit o idee pe care vreau sa o experimentez in weekend. Nu spun decat ca nu e vorba despre vreo conserva dulce, ci despre altceva... Si ma gandesc sa incerc chiar o varianta pentru diabetici.
    Daca vrei sa faci dulceata, taie gutuile cubulete. Este ceva mai dificil, dar sa stii ca efectul e extraordinar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa fac! Cubulete, ca arata bine de tot si o fac cu aroma de vanilie, ca mi se pare cea mai potrivita! Mi-a dat bunica-mea 2 gutui de 800g una, asa ca sper sa imi iasa macar 3-4 borcane! Stii ce ma gandeam? sa caut niste borcane de 200g si sa pun in ele ce dulceata, marmelada, chestii la borcan si de sarbatori mai adaug o sticla de vin sau vre-un suc, leg totul cu un celofan si o funda mare si GATA cu un cadou! Ce zici? Stii vre-un loc unde se vand borcane mai mici ieftine?

    RăspundețiȘtergere
  4. Hehe... Pachete de genul acesta ma gandesc eu sa ofer drept premiu in decembrie. Partea cea mai tare este sa pui in pachet doar ce ai facut tu.
    Ti-as putea spune niste povesti nemuritoare despre borcanele mici si nu neaparat ieftine. Citeste ”Marea borcaneala” si vei intelege ce spun (sectiunea Povesti, din stanga paginii).

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit marea borcaneala! Balconul meu are flori si ghivece cu rosii cherry nici urma de borcan! Uite ce am gasit:
    http://www.borcane.ro/Sticle-marturii-nunta--cID23.html
    http://www.borcane.ro/Borcane-speciale/Borcanele-pentru-marturii-nunta--cID16--pID49.html
    Da, as vrea si eu sa pun ceva dulceturi,un otet aromat sau un ulei aromatizat, ceva turta dulce, ciocolata si ceva martipan sau altceva facute de mine si m-am aranjat cu cadourile! Ca de, buget de criza! Plus ca daca as face ceva dragut la borcan as pune etichete cu blogul meu si le-as folosi ca reclama! Si ma gandeam chiar sa vand , de ce nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. Ideea asta cu vandutul, Nicole, am avut-o si eu. Cand am vazut ce autorizari iti trebuie, am renuntat, mai bine fac PFA si furnizez consultanta in alte domenii, ca e mai usor... voiam sa fac PFA sa vand conserve homemade, dar m-am dezumflat cand am vazut ca iti trebuie cursuri in domeniu... Ce sa le aduc? certificat de bune practici in bucatarie, emis de copil si sot ori sa ma duc sa fac Conservatorul??

    RăspundețiȘtergere
  7. Abia m-am putut opri din ras, jurnalistul din tine a scos "conservatorul" intr-o noua lumina. Genial! Imi placi ca nu esti prea conservatoare si totusi faci conserve :)Din pacate insa ai dreptate, este un adevar trist cu PFA-ul in Romania.
    Una peste alta vroiam sa-ti zic ca mi-ai trezit amintiri, acest gem il facea mama in fiecare an si noi tot nu ne mai saturam de el. Cu reteta aceasta de gem cu gust de copilarie, si cu porcul facut de Mazi, imi vine sa nu mai ascult de nici un nutritionist.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ana B, cu porcul lui Mazi nu pot sa te ajut, ca nu stiu cu ce l-a hranit si nici daca a luat vitamine. Dar gemul acesta are o variantă pentru diabetici, asa ca, te rog, nu concedia nutritionistul. Dupa retailerii de ciuperci, sa ma vad fugarita si de nutritionisti... e prea mult... :=)))))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Gabi, ai perfecta dreptate in ceea ce priveste formele legale, dar mai studiez intre timp problema. Nimic nu e simplu in tara asta nu? Foarte tare faza"conservatorului"!
    Dar momentan ma pregatesc de cateva cadouri, ca sa nu ma ia iarna pe nepregatite!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nicole, am ceva in tolba pentru cadourile de sarbatori...

    RăspundețiȘtergere
  11. Ţi-a ieşit foarte arătos gemul!

    Apropo de cadourile alimentare ieşite din mâna noastră, eu mai pun şi cuburi de brânză în ulei de măsline (cu cimbru, ardei iute roşu etc.).

    Cât despre PFA-uri în România, cred că orice idee minunată sucombă sufocată de birocraţie.

    Nu în ultimul rând, Gabi, ştii oscilaţiile mele legate de gem/peltea de gutui.
    În weekend, nu scap. :)
    Am primit câteva gutui de la maică-mea şi le-am pus gând rău. Fie ce-o fi, vor deveni peltea! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Teodora, ce spui tu despre cuburile de branza cu cimbru si ardei rosu in ulei de masline se numeste marinata ”vezi ca ti se strica in frigider”. O gasesti in lista de retete din stanga, la Dulci si sarate, sub numele de marinata cu branza si legume. Pana la urma, poti pune in ulei orice te taie capul si ai in frigider. Cum spunea foarte plastic cineva, the sky is the limit.

    RăspundețiȘtergere
  13. buna,
    si mie imi plac foarte mult gutuiele si mai ales gemul, dar as vrea sa va intreb daca a facut cineva ''gem de gutui fara zahar , pentru diabetici si cu ce a indulcit , cate pastile de zaharina trebuiesc.multumesc

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim, se poate face fara zahar, mai ales ca gutuile contin foarte multa pectina. In conditiile in care zaharina si indulcitorul nu au rol in legarea gemului, adaosul se face in raport de cat de dulce vrei sa fie. Pe ambalajele de indulcitor se precizeaza corespondenta dintre zahar si indulcitor (10 grame de indulcitor indulcesc cat 100 de grame de zahar, de exemplu), astfe ca te poti ghida dupa asta ori poti pune efectiv dupa gust.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am o intrebare intrebatoare : in ce moment se adauga indulcitorul ?

    Va multumesc anicipat

    RăspundețiȘtergere