vineri, 19 august 2011

Din bucătăria altora: Chutney din mere (Apple Chutney)

După cum spune Wikipedia, Chutney-ul este un condiment tradiţional indian, un preparat din legume care îmbină fructe, legume şi ierburi, consumat proaspăt ori conservat. Britanicii şi irlandezii mănâncă şi ei destul de des aşa ceva, iar produsul se regăseşte în foarte multe magazine alimentare din zonă şi în meniurile tuturor restaurantelor de acolo.
Reţeta de astăzi (pe care o găsiţi în original aici) este una care a căpătat specific irlandez, bazată pe mere. 
Ingrediente:
- 2 căni de oţet de mere,
- 2 căni de zahăr,
- 600 de grame de mere curăţate şi tăiate bucăţele,
- 3 linguriţe de suc de lămâie,
- 10 căţei de usturoi,
- o căniţă şi jumătate de stafide,
- o bucată de ghimbir cât o nucă, dat pe răzătoarea mică,
- o linguriţă şi jumătate de sare,
- o linguriţă de ardei iute pisat,
- două linguriţe de seminţe de muştar.

Oţetul şi zahărul se pun într-o cratiţă mare, pe foc, se amestecă şi se aduc la punctul de fierbere, amestecând până se topeşte zahărul. Amestecul se ţine pe foc 10 minute, apoi se dă deoparte, ca să se răcească.
Merele se amestecă cu sucul de lămâie. Ghimbirul, usturoiul, sarea şi ardeiul iute se pun în blender şi se mărunţesc bine și se pun în oțetul cu zahăr.
Merele cu lămâie, stafidele şi seminţele de muştar se pun în oţetul cu zahăr si se pun la fiert. Se amestecă totul până se înmoaie merele şi se lasă pe foc 45 de minute, amestecând din când în când. Apoi se lasă la răcit, se pune în vase închise şi se păstrează la rece cam o săptămână.

Poftă bună! Sau - cum ar spune irlandezii - bliain!

12 comentarii:

  1. Incearca si tu si vezi, alinutzika. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. deja am incercat vinetele la borcan,o pun si pe asta in aplicare si multe altele. am facut si gemul de corcoduse,am adaugat si cardamon. Chiar ca e un gem special.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mitinita, au fost bune vinetele? :)
    Combinatia ta cu cardamom imi suna interesant si ma tenteaza.

    RăspundețiȘtergere
  4. vinetele arata bine,am pus numai un borcan deocamdata. daca n-au nimic peste o saptamana inseamna ca a functionat:))
    maruntelele mele s-au abonat la gemul de corcoduse.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mitinita, asa fac s eu. Ale mele sunt ok, dar seria pentru iarna cred ca o sterilizez totusi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Fara ghimbir merge? nu cred ca am de unde sa fac rost; pot sa-l inlocuiesc cu altceva? Sys

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca poti face si fara ghimbir, va fi mai putin aromat. Sau ai putea inlocui cu lamaie, desi nu e tocmai acelasi lucru, Sys.

    RăspundețiȘtergere
  8. salutare , salutare ....Gabitza spune-mi te rog unde si mai ales cand se pune amestecul de ghimbir , usturoi , sare si ardei iute ? Nu scrie unde si cand il punem .

    Te pup ,
    Gabriela

    RăspundețiȘtergere
  9. Gabriela, amestecul se pune in otet, inainte de a adauga merele. Multumesc, pentru observatie, completez postarea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dar la ce mâncare se asociază? Am găsit o reţetă de chutnay într-un volum despre sosuri, a preparat-o maică-mea. Când era cald avea gust dulce-picant, după ce a stat la frigider a devenit mai mult picant.

    RăspundețiȘtergere
  11. Donkeypapuas, chutney-ul poate fi in multe feluri: si picant, si dulce, si in amestec de gusturi. Fiind un condiment, se potriveste cu mancaruri sau alimente care au un gust mai usor si care sa il scoata astfel in evidenta, cum ar fi branza ori fripturile usoare sau reci ori chiar cu painea neagra cu unt.
    Acesta este doar un sfat, poti face propriile experimente, ca sa gasesti combinatia care iti place.

    RăspundețiȘtergere