duminică, 14 august 2011

Gem de caise cu scorţişoară

Până prind ceva gust vinetele mele murate, conservate după o reţetă nouă, vă povestesc în câteva cuvinte despre un gem simplu, pe care l-am făcut inspirată de o vecină şi prietenă bună: caise şi scorţişoară. Combinaţia este extraordinară: parfumul scorţişoarei înnobilează aroma şi gustul acrişor al caiselor.
Un kilogram de caise, un sfert de kilogram de zahăr (prefer gemurile acrişoare, nu foarte dulci), jumătate de lămâie, mentă şi scorţişoară - câteva beţe, dar şi o linguriţă cu vârf de scorţişoară măcinată.
Am făcut bucăţi caisele coapte şi le-am lăsat să se odihnească puţin cu zahărul. Le-am pus apoi la foc domol, amestecând din când în când, să nu se prindă de cratiţă. După 20 de minute, am pus scoţişoara şi zeama de lămâie. Cu totul, gemul a stat pe foc ceva mai bine de jumătate de oră. Menta am pus-o la final: o crenguţă verde în fiecare borcan cu gem, înainte de a pune capacul.


Este o bucurie să mănânci aşa ceva la micul dejun, cu pâine cu unt şi cafea sau ceai...

4 comentarii:

  1. Felicitari, arata foarte bine gemul tau!

    RăspundețiȘtergere
  2. Alexandrina, si gustul este pe masura aspectului. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine-ai revenit, Gabi!
    Uite că iar e vremea dulceţurilor, gemurilor, vinetelor conservate ş.a.m.d.

    Arată foarte bine gemul de caise. Sună bine ideea cu scorţişoara (n-am pus niciodată).

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine te-am regasit, Teodora! Pacat ca vara e asa de scurta si timpul nostru insuficient...
    Incearca amestectul de caise cu scortisoara. Merge bine scortisoara si cu piersici, sa stii.. :)

    RăspundețiȘtergere