vineri, 8 martie 2013

De ce carte? De ce blog?

Sursa foto: www.jccooltech.blogspot.com
Cei care cunosc fenomenul media știu cât de greu o duc tipăriturile. Presa scrisă este fugărită din urmă de online, care îi suflă și vânt rece în ceafă, și o parte din venituri. Cărțile nu mai sunt ce-au fost, de când găsești pe internet și ”Amintiri din copilărie”, și ”Muntele vrăjit”, și ”Critica rațiunii pure”. Iar Kindle pune și el umărul la dezastru.
V-ați gândit unde este locul cărții culinare, în tot vârtejul acesta? De ce să cumperi o carte de bucate, când poți găsi orice pe internet? Sau de ce ai mai scrie pe blog rețete pe care oricine le poate citi într-o carte?
Să vedem...

Internetul.
În 1993, Bill Gates nu dădea doi bani pe el, cinci ani mai târziu îl vedea încă pe locurile 5-6 în lista sa de priorități. Chiar și așa, Gates a ajuns la concluzia că internetul este mai important decât universitățile în educația copiilor.
Internetul oferă acum mai mult decât orice instrument de comunicare interumană, în atâtea mii de ani. Niciodată un zvon nu s-a întins cu atâta viteză, după mii de ani în care virale au fost doar bolile. Acum ai acces la instant o bază globală de informații din surse multiple, excelent ierarhizată în orice domeniu și în toate limbile pământului.
Dacă nu te descurci cu textul, găsești rapid o aplicație care poate să traducă, să calculeze, să numere și să convertească orice în de toate, în locul tău. Ai informații text, audio și video și capacitatea de a interacționa cu oricine, în orice colț al lumii s-ar afla. Ai feedback instantaneu, într-un mediu suficient de liber încât să îți ofere - virtual, ce-i drept - tot ce nu ai în viața reală.
Oare asta este tot? Primim informații mai mult decât putem duce, dar numai de unde electricitatea, tehnologia și internetul au reușit să ajungă. Avem surse exhaustive de informare, dar nu întotdeauna știm cât sunt de credibile.
În spațiul virtual, avem libertatea de a fi oricine și de a afla orice, chiar dacă încălcăm astfel drepturile altora. Și avem din ce în ce mai puțin timp pentru cărți, dar am dobândit în schimb dependența de lumea virtuală.

Cartea. De ce ai alege cartea??
Vă las să vă gândiți la asta. Într-o zi, curând, răspunsul vă poate aduce o surpriză...

2 comentarii:

  1. Pentru ca in carte sursele sunt cat de cat verificate. Pentru ca nu oricine poate scrie orice... dar mai presus de toate pentru ca o carte o poti citi in tihna, fara sa fii distras de miile de reclame de pe internet. O carte buna o citesti si o recitesti pana cand foile nu mai miros a hartie, ci a amintiri. Si de fiecare data o vezi cu alti ochi, cu ochii unui om care zi de zi este mai bogat

    RăspundețiȘtergere