marți, 2 aprilie 2013

Ceva de post: ratatouille. Mâncarea, nu filmul

Mai este puțin până la Paște. Suntem în post, iar unii dintre noi țin cont de asta și mănâncă doar vegetale. Ceea ce veți vedea în continuare este în primul rând pentru ei, dar și pentru aceia care au suficient timp să pregătească un fel special de mâncare, aparent foarte pretențios: ratatouille*.
În realitate, este o mâncare țărănească, un fel tradițional provensal, respectiv o tocană de legume a cărei rețetă originală însă nu se știe clar care este, întrucât circula nenumărate variante, cu o istorie foarte interesantă, pe care o puteți citi aici.
Diferențele dintre feluritele rețete de ratatouille stau atât în legumele folosite, cât și în modul în care ele sunt tăiate și preparate. Eu am folosit din toate: două vinete mici, doi dovlecei, o ceapă mare, un ardei mare roșu, doi morcovi, usturoi, pătrunjel și oregano verde, precum și sare, piper și busuioc uscat, dr și un pic de ulei de măsline.
Am tăiat felii groase de jumătate de centimetru vinetele și dovleceii și i-am lăsat să stea un pic cu sare, apoi le-am copt pe grătar. Nu-i obligatoriu să faceți așa: vinetele și dovleceii pot fi tăiați cubulețe și înnăbușiți într-o tigaie. Dar sunt convinsă că nu rezultă același gust...
În acest timp, am tăiat ardeiul morcovii și ceapa și le-am pus la călit într-o cratiță...




... până când s-au înmuiat. Le-am dat bine cu sare și piper și busuioc uscat. Între timp, s-au făcut vinetele și dovleceii, pe care i-am înșirat într-o tavă, alternând cu felii de roșie.


Peste vinete, roșii și dovlecei am turnat legumele călite, apoi am dat totul la cuptor, cam 20 de minute.
A rezultat ce vedeți...


Copilul meu a vrut ca, în final, să aibă în farfurie aceeași mâncare precum cea care l-a făcut pe Anton Ego - criticul culinar din filmul Ratatouille  - să își aducă aminte de copilărie și să redevină uman. Și care l-a impresionat chiar și pe nesuferitul Skinner.


A avut ceva asemănător, zic eu...

Discutăm despre mâncarea ratatouille, nu despre film. Chiar și Wikipedia face această precizare. Prima frază pe care Wikipedia o afișează despre ratatouille este: Acest articol este despre felul de mâncare (numit Ratatouille - n.r.). Pentru a citi despre filmul (produs de studiourile - n.r.) Pixar, mergeţi la Ratatouille (film).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu