joi, 25 aprilie 2013

Zece fructe exotice despre care știm prea puțin

Sursa foto: www.beachbody.com
Le vedem uneori prin supermaketuri și nu știm de fiecare dată ce fel de fructe sunt și de unde sunt aduse. Am auzit pe cineva întrebându-se, în magazin, dacă sunt naturale ori dacă sunt obținute prin experimente în laborator. Haideți să vedem care sunt câteva din fructele exotice foarte puțin cunoscute la noi.
 
 1. Lychee

Sursa foto: www.wisegeek.com
Copacul care produce fructele de lychee provine din China, unde crește încă din anii 2000 î.Ch.*, dar este cultivat în multe părți alte lumii. Fructul de lychee are o aromă foarte plăcută, ușoară, florală chiar, care se pierde de obicei în timpul preparării, de aceea este consumat mai ales proaspăt. Are conținut ridicat de vitamina C și potasiu și nu conține colesterol.
2. Physallis

Sursa foto: www.naturespride.eu
Provine din zonele subtropicale, dar poate fi cultivată și în zonele cu climă temperată. Planta care produce aceste fructe mai este cunoscută drept ”planta lampion” sau "lampion chinezesc" și împodobește uneori parcurile, decorându-le toamna cu minunate globulețe portocalii, ca din hârtie. Fructul este o bacă tot portocalie, de mărimea unei roșii cherry, cu un gust dulce acrișor. Este folosită în deserturi și salate, gemuri, dulcețuri, dar și pentru a decora fripturi și alte preparate din carne. 

3. Fructul stea (sau carambola)

Sursa foto: www.eats.com 
Fructul stea sau carambola se cultivă mai ales în Indonezia, Filipine, India și Sri Lanka, fiind cunoscut în Asia de Sud-Est și in estul Asiei, dar crește și în America Latină și în sudul Statelor Unite. Copacul de carambola ajunge la înălțimi de 6 metri și poate produce până la 180 de kilograme de fructe pe an*. Fructele au, în secțiune, forma unei stele cu până la opt colțuri și au diferite nuanțe de galben, verde sau portocaliu. Sunt dulci și zemoase, fiind folosite pentru prepararea sucurilor și a dulciurilor.
Sunt bogate în vitamina C și potasiu, dar și în acid oxalic, astfel că sunt contraindicate celor care suferă de boli renale. Deasemeni, alte substanțe pe care aceste fructe le conțin pot inhiba efectul unor medicamente.

4. Castravete african (sau kiwano ori melano)


Sursa foto: http://www.repsmag.com 
Castravetele african se înrudește cu pepenele și castravetele și provine din Africa, dar este cultivat și în sudul Statelor Unite, în Australia și Noua Zeelandă. Crește în tufe, chiar și sălbatic. Se consumă cu sau fără coajă (foarte bogată în vitamina C și în fibre) și este foarte bun în sucuri, în amestec cu lămâie și banane.

5. Mangosteen

Sursa foto: http://wisegeek.com 
Mangosteen crește în copaci care ating 25 de metri înălțime, fiind originar din Indonezia. Este un fruct foarte scump și dificil de exportat, de aceea și prețul său poate fi destul de mare (cca 18 dolari / kilogram, în SUA*).
Fructul de mangosteen are 6-8 centimetri lungime și este îmbrăcat într-o coajă tare și groasă. Partea albă din interior este dulce și nu conține foarte multe substanțe nutritive, dar coaja s-a demonstrat că are proprietăți care ajută în tratarea unor tipuri de cancer, motiv pentru care este utilizată în industria farmaceutică.

6. Rambutan

Sursa foto: living-in-health.org 
Copacul de rambutan este originar din Indonezia, dar crește natural în Vietnam și Filipine, spre exemplu. Atinge înălțimea de 20 de metri și produce până la 70 de kilograme de fructe* îmbrăcate într-o coajă păroasă, roșiatică cel mai adesea. Protejat de această coajă se află un miez alb, moale și dulce, asemănător fructelor de lychee. Fructul de rambutan conține o singură sămânță, bogată în uleiuri, ceea ce o face valoroasă pentru industria farmaceutică și cosmetică. Pulpa albă este folosită pentru prepararea sucurilor, dulcețurilor și a altor dulciuri.

7. Soursop (evo sau graviola)


Sursa foto:: http://24.media.tumblr.com 
Soursop provine din America Latină, fiind un copac mereu verde, apreciat pentru fructele sale, care sunt printre cele mai mari crescute în copaci: 20-30 de centimetri lungime și până la 6-7 kilograme în greutate*. Aroma lor este o combinație între căpșuni și ananas, cu note de citrice, nucă de cocos și banane. Pulpa albă a fructului se folosește pentru a prepara șerbet, bomboane, înghețată și alte dulciuri în special, dar este utilizată și pentru aromatizarea cărnii. Are conținut ridicat din vitaminele C, B1 și B2, iar un consum exagerat poate favoriza dezvoltarea maladiei Parkinson, din cauza concentrației ridicate de anonacină.

8. Fructul dragon (sau pitahaya)


Sursa foto: www.detoxdrinks.info 
Paradoxal, este fructul unei specii de cactus columnal originar din America de Sud, care înflorește doar noaptea. Fructele au o coajă solzoasă, de culoare roșu-roz sau galben și conțin în principal apă și carbohidrați, dar și vitamina C, calciu, fier și fosfor. În Taiwan, fructul dragon este consumat de diabetici în locul orezului, fiind bogat în fibre și sărac în grăsimi saturate.

9. Fructul pasiunii (sau maracuja)

Sursa foto: http://www.pinkberry.com 
Maracuja provine din Brazilia și Paraguay și este fructul produs de anumite specii din Floarea pasiunii. Conține vitamina A betacaroten, vitamina C și fibre, dar și o cantitate importantă de postasiu, cu rol în diminuarea presiunii sangvine. Se consumă fie crud, fie transformat în deserturi sau băuturi. În Israel, de exemplu, producția de vin de maracuja este o industrie profitabilă.  

10. Durian

Sursa foto: http://www.ringincentrulvechi.ro
Durianul provine din Asia de Sud-Est, unde este cunoscut drept ”regele fructelor”: are circa 30 de centimetri lungime și o greutate de până la trei kilograme, crescând în copaci a căror înălțime atinge 50 de metri. Este recunoscut datorită cojii țepoase și mirosului persistent, asemănat cu unii cu fie cu migdalele, fie cu ceapa roșie, terebentina sau chiar șosetele murdare*. Din acest motiv, durianul a fost interzis în hoteluri și în mijloacele de transport public, în unele țări din Asia de Sud-Est.
Are un conținut ridicat de zahăr, vitamina C și potasiu, dar și carbohidrați, proteine și grăsimi, proprietăți datorită cărora, în unele zone, a devenit aproape un aliment de bază. Se crede că are proprietăți afrodisiace, dar și că poate dăuna femeilor gravide și persoanelor cu probleme de tensiune arterială. Totodată, are efecte negative dacă este asociat cu băuturile alcoolice sau cafeaua.
 
* Sursa: Wikipedia.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu