sâmbătă, 24 august 2013

Cinci rețete pentru toamna asta

Știu, știu, toate știm foarte bine ce avem de pus toamna în cămară... Castraveți, gogonele, compoturi, dulceață pentru clătite, legume în congelator pentru ciorbă șamd. 
Ce ar fi însă dacă, pe lângă ce facem de obicei pentru că trebuie, am pregăti ceva delicatese? Pentru zilele acelea din postul Crăciunului în care chiar nu te înfrupți din carne și nici din brânză ori ouă? Sau pentru serile în care pică, pe neașteptate, niște prieteni pe care vrei să îi impresionezi cu un aperitiv scos de niciunde precum iepurele din joben? 
Hai să vedem cinci variante încercate deja și pentru al căror succes garantez. 
Și, dacă n-or să vă placă, anul viitor vă dau voie să aruncați în mine cu roșiile, în loc să le faceți bulion...

1. Zacusca de dovlecei. Zacuscă face aproape toată lumea, însă rețeta asta are ceva special: dovleceii tăiați felii și copți pe grătar înainte de a fi puși, tăiați bucățele, în zacuscă. La fel de speciale sunt vinetele, care - spre deosebire de alte rețete de zacuscă - aici rămân în compoziție, într-o proporție suficientă cât să lege totul într-un gust minunat.



2. Roșii coapte cu sirop de arțar, marinate cu capere. Durează mai puțin prepararea decât în cazul roșilor uscate și sunt spectaculoase, ca design și gust. Nu aveți sirop de arțar sau capere? Nu-i nimic, puteți improviza. Merg cu brânză sau friptură, dar alunecă bine mersi și cu pâine goală, când ți-e poftă rău.



3. Ghebe murate cu gogoșari. Nu cred că deocamdată găsiți așa ciuperci, dar cred că se vor umple piețele de ghebe, spre toamnă, dacă vine umezeala. N-ați mâncat încă așa combinație?? Nu știți ce ați pierdut, credeți-mă!



4. Vinete marinate în stil italian, adica melanzane sott`olio. Am multe variante de vinete conservate pe aici, dar astea mi se par a fi, de departe, cele mai bune. De la busuioc, de la usturoi... nu știu de la ce...



5. Ardei iuți umpluți cu hrean. Nu-i aperitiv, ci mai degrabă un fel de condiment pentru ciorbe și fripturi. Ce obțineți din rețeta asta nu trece neobservat însă: musafirilor e mută gura, iar vouă vă mută mâinile. Rețetă în cazul căreia se aplică instrucțiunile de protecție a muncii. A se prepara cu mănuși!



Aveți aici un fel de top 5 al conservelor sărate. Și, ca să nu se supere cei care sunt amatori de dulciuri, vom veni în curând și cu recomandările de rețete de compot, gem și dulceață.
Până atunci, spor să aveți la murăturit!

3 comentarii: