miercuri, 23 iunie 2010

O dulceaţă de nuci verzi

Dulceaţă de nuci verzi mâncam în vacanţele pe care le petreceam la bunica. Până de curând, nu aveam de unde lua materia primă pentru o astfel de delicatesă. Acum am în curte doi nuci frumoşi şi am şi reţeta pentru dulceaţă.

Ingredientele necesare sunt următoarele:

2 kg de nuci verzi (dupa curatare, cantitatea va fi de aproximativ 1 kg)
1 kg zahar
100 ml miere de albine (optional)
0,5 l apa
zeama de la 2-3 lamai
cateva cuisoare
1 baton de scortisoara
2 plicuri zahar vanilat

Continuarea reţetei o găsiţi aici.

Cele mai dificile etape la dulceaţa de nuci verzi sunt curăţarea şi spălarea nucilor. Iodul din nuci este atât de puternic încât trece fără nicio jenă prin mănuşile de menaj şi tot pătează mâinile. În plus, nucile trebuie spălate şi ţinute o vreme în foarte multe ape, astfel încât să nu fie amare.
Exista însă şi o variantă în care dulceaţa se face fără ca nucile să fie curăţate înainte: se pun la fiert până li se desface coaja şi se curăţă apoi de nervuri. Dar dulceaţa făcută astfel este mult mai închisă la culoare (cred că din cauza asta se şi cheamă dulceaţă de nuci negre) şi înţeleg că nici gustul nu este chiar acelaşi.

Un comentariu:

  1. Este interesanta reteta . Te astept sa spargi ghiata sa o pregatesti.
    Anda

    RăspundețiȘtergere