Azi dimineață, când am ieșit din casă și m-a zguduit serios frigul de afară, am crezut că a venit deja toamna. Prinde bine nițică răcoare după niște zile de căldură insuportabilă, dar parcă nici atâta ploaie nu pică bine.
Nu știu câți gândesc ca mine, dar eu vreau să vină vara înapoi. M-am pregătit deja pentru zilele toride cu un sirop răcoros de ghimbir. Aștept acum să vină ziua în care stau să îl savurez în curte, la măsuță...
Haideți să vă spun cum am făcut. Aveți nevoie de o cană de apă, una de zahăr, o jumătate de lămâie, un pic de esență de vanilie și o bucată de ghimbir.
Am curățat ghimbirul și l-am dat pe răzătoarea cu colți mici. Am avut cam o jumătate de cană de ghimbir ras, adică jumătate din cantitatea de zahăr / apă.
Am pus zahărul și apa puse la fiert, iar după ce au dat în clocot și a început să se lege siropul, am adăugat ghimbirul. Am lăsat la fiert cam 15-20 de minute, apoi l-am lăsat să se răcească, am adăugat lămâia şi esenţa de vanilie, l-am strecurat și l-am pus în sticlă. Se bea diluat.
Aroma este mentolată, gustul este acrișor și puţin piperat, care se accentuează dacă îl diluați cu apă minerală, nu cu apă plată.
Una peste alta, mi se pare un sirop foarte potrivit pentru zilele calde...
Voi incerca si eu cu siguranta. Pe vremea cand trebuia sa merg cu masina si sofer prin Bucuresti in timpul zilei, am constatat ca am rau de masina. Cineva mi-a recomandat atunci gimbirul, doar ca nu am stiut niciodata cum sa-l prepar cat sa iasa ceva ok. Este o reteta calasica adaptata pt ghimbir sau este descoperita de tine?
RăspundețiȘtergereAm pornit de la o metoda clasica de a face sirop si am adaugat vanilia, care nu se prea regaseste in planuri.
RăspundețiȘtergereghimbirul nu este un ingredient foarte cunoscut la noi, asa ca nu gasesti foarte usor informatii despre el. Ce am constatat, din experienta proprie, este ca trebuie sa ai grija la dozare, pentru ca este puternic si, pus prea mult, nu mai aduce a lamaie, ci a hrean. :)) Tocmai de aceea e bine sa alegi ghimbir mai tanar, cel batran fiind mai atos si cu aroma mai iute.
L-am vazut in comert dar nu m-am incumetet niciodata sa experimentez. Poate acum e un inceput.
RăspundețiȘtergereAnda
Tocmai am facut si eu acest sirop dupa reteta ta, pe care am gasit-o pe gustos si asa am ajuns si pe blogul tau. De mirosit miroase foarte bine, toata casa chiar... sa vedem si daca va fi pe gustul nostru.
RăspundețiȘtergereImi plac retetele tale de pe blog si ma bucur ca te-am descoperit. Weekend placut !
L-am gustat, e interesant si e benefic sa-l ai in casa.
RăspundețiȘtergereNu strica daca primesti inca un mesaj.
E demential cu/in ceai cald iarna pt ca iti desfunda nasul si te "scoate" din raceala!
RăspundețiȘtergereE adevarat ca se foloseste si impotriva racelii, dar eu nu am incercat inca. Multumesc, pentru pont, smart gourmet. Sigur fac asta, la iarna. si nu doar ca sa scap de raceala. :)
RăspundețiȘtergereBuna idee ,acum ma duc sa o pun in practica .
RăspundețiȘtergere@mira86, il poti folosi si pe post de medicament. Mie chiar imi pare rau ca am ramas fara ghimbir in casa, ca tare bine ar fi prins un sirop acum pentru un mucios din familie...
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru retete si pentru blog. Sigur vom incerca acest sirop:))
RăspundețiȘtergere