luni, 12 iulie 2010

Cum n-am devenit vegetariană

V-am spus că nu mă dau în vânt după ciorbe, nu? Ei, asta nu mă scapă de gătitul lor, cât timp onor consortul e mare amator de ciorbă, mai ales rădăuţeană (să dau detalii?:)), despre care crede din tot sufletul că îmi iese într-un mare fel. Aşa de mare fel că fac periodic o oală suficientă pentru doi, pe care o mănâncă rapid de unul singur.
Acum trei zile - comandă de ciorbă rădăuţeană în meniu, iar onor gospodina se înfiinţează în piaţă pentru chestii mărunte şi care trebuie alese după analiză sub ochi agil de scorpie crescută în bucătărie: ţelină, păstârnac, morcovi şi alte rădăcinoase. Aşa că m-am dus în piaţă...
Ştiţi cât de greu se cultivă ţelina? Dacă te iei după preţ, ai spune că tot aşa de greu ca ardeii şi muuuult mai dificil decât roşiile. (Acasă l-am întrebat şi pe Google, care zice că ţelina nu cere prea multă lumină, ci doar un sol hrănitor şi destulă apă. Nu-mi aduc aminte mare lucru despre grădina bunicii, dar mi-a confirmat soacra mea că nu e cine ştie ce scofală să îţi crească nişte ţelină în grădină.)
Dacă ar fi să citez televizorul în stilul "ce poate face un român cu aceşti bani?", aş zice că banii pentru o ţelină îi ajung lejer oricui să cumpere în loc un kil de roşii sau un kil de mere ori două kile de cartofi. Şi ar ajunge de o mâncare... Oare cei care vând ţelina ştiu asta? Sau ei doar o vând, nu o şi produc?
Şi tot cam aşa stă treaba şi cu ardeii, dacă vrei din cei care au şi ceva pulpă, nu doar coajă şi seminţe.
Pe scurt, am dat 8 lei pe carnea de pui, 3 lei pe o ţelină, tot 3 lei pentru trei morcovi şi trei păstârnaci, 5 lei pe doi ardei. Pătrunjel şi alte ierburi am în curte, aşa că sunt gratis. La gulie am renunţat, că era posibil ca şi preţul ei să se fi inflamat, ca la electrizarea prin influenţă: împărţea taraba cu nişte ardei kapia de 4 lei bucata şi ţelină de 5 lei. Nu mă zgârcesc la mâncare, dar parcă-i prea de tot...
Un calcul simplu chiar şi pentru mine (am divorţat de matematică în clasa a noua, când am dat Realul pe Filologie-istorie) arată că, dacă vrei să faci o ciorbă, ai multe şanse să dai mai mult pe legume decât pe carne. Şi asta fără majorări de TVA. Numai vegetarian să nu fii pe criza asta!
Ieşind in piaţă, am văzut la un colţ nişte buchete superbe de gladiole, cu flori mici, portocalii, tivite cu galben. Trei la leu, într-un buchet cât o legătură din toate verdeţurile pentru o ciorbă... Oare gladiolele sunt comestibile?
Glumesc, dar gluma e amară. Dincolo de umor, rămân problemele: sunt mulţi prea săraci să-şi permită să mănânce sănătos şi mulţi alţii prea avizi de câştig ca să le pese de asta.

7 comentarii:

  1. 1. si eu ador ciorbele si supele :). 2. asta cu pretul legumelor in RO este infiorator! si al mancarii in general! trebuie sa ma crezi ca in Austria pretul alimentelor e mult mai mic decat in RO. si zau ca nu inteleg ce naiba fac aia acasa de cresc preturile asa... ca din apa!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place ce-ai scris. trist, dar adevarat. ai dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca avem un blocaj. Pretul de vanzare trebuie sa acopere cheltuielile de productie, este logic asta. Si sunt convinsa ca nici adevaratii cultivatori nu o duc prea grozav. Dar tot legile pietei spun ca intre cerere si oferta exista o legatura indisolubila, asa ca, daca vezi ca iti scade cerere, e clar ca trebuie sa iti adaptezi oferta.
    Poate ca noi, romanii, nu avem maturitatea economica de a gasi alte solutii decat cresterea preturilor, taxelor si impozitelor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai dar in ce piata cumperi tu? Morcovii sunt 2-2,5 lei kilul, albitura sa zic 3 lei-kil sau 1 leu legatura, ceapa 2-2,5-kg, ardeii sunt si 2 lei si 12 lei (asta in supermarket la valcea, in Bucuresti nu mai stiu cat am dat dar nu mult, am facut ardei umpluti pana sa plec).

    Depinde de care vrei si tu acum, astia de gradina-sera romaneasca nu sunt neaparat de poza dar... Am vayut conopide la 2-3 lei bucata. Asta in Bucuresti in piata progresu. In valcea am vazut doar pepene la 2 lei/kil, ca in bucuresti cand am plecat, acolo cred ca e deja mai ieftin si niste caise mici la 5 lei ceea ce mi s-a parut enorm, eu la 3,5 parca am luat.

    S-or fi scumpit de cand cu povestea cu TVA-ul, deh eu fiind in vacanta nu mai cumpar cine stie ce si nu mai stiu!

    si cum faci ciorba aia?

    RăspundețiȘtergere
  5. zoozie, in piata Gorjului merg de obicei. morcovii pe care ii luam cu 2,5 lei s-au facut 3 lei, rosiile care erau 3-3,5 lei sunt acum cam 4 lei, albitura e cam 1,5 lei legatura. verdeata mai gasesti la pret vechi. poti lua si rosii cu 2-2,5 lei pentru mancare, de exemplu. eu vorbesc insa despre legumele medii ca pret si aspect, pe care le gasesti in piata la majoritatea tarabelor. de la supermarket iau doar acele legume ori fructe pe care nu le gasesti in piata, cum ar fi ghimbirul, limetele ori cartoful dulce.
    cat despre ciorba aceea... seamana intrucatva cu ciorba de burta la aspect, doar ca e din pui si nu fierbi atata la ea. gustul deosebit e dat de usturoiul si smantana puse la final, dupa ce ai luat ciorba de pe foc.

    RăspundețiȘtergere
  6. mamaaaa, pai fac si eu!

    Deci sa mai raman putin la mama ca se anunta foame mare :D

    RăspundețiȘtergere
  7. si uite asa ajung eu sa vorbesc si despre ciorbe...
    @mamici sept-octo2., pue multe albituri, ca sa iasa mai buna. sa imi spui ce a iesit, te rog.
    si vezi ca am o reteta de otet cocosabila pentru ciorba asta. vezi postarea de marti, 13 iulie.

    RăspundețiȘtergere