miercuri, 14 iulie 2010

O simplă dulceaţă de afine

Mi-am dorit tare mult, vara asta, să fac dulceaţă şi sirop de zmeură. Mă gândeam şi la ceva zmeurată, dar nu a fost să fie. În piaţă am văzut zmeură o singură dată, înainte de începerea sezonului ei, la un preţ prohibitiv (15 lei paharul). Zmeur ape care am urmărit-o cum creşte încă din stadiul de floare, într-o curte pe drum spre birou, a dispărut subit într-o zi, fără să fi ajuns să se pârguiască aşa cum trebuie.
Nu am avut încotro şi m-am reorientat, mai ales că am găsit ieri în piaţă nişte afine tare frumoase. Am luat pentru o dulceaţă şi pentru o afinată. Dulceaţa am făcut-o tot ieri şi am atacat-o azi dimineaţă. Cu afinata este însă altă poveste, pe care am să v-o spun peste vreo trei săptămâni.
Pentru dulceaţă, am spălat afinele punându-le în strecurătoare şi scufundându-le în apă de câteva ori. Am pus cantităţi egale de zahăr şi afine şi am mai pregătit câteva cuişoare şi două crenguţe de mentă şi, pentru final, un pic de zeamă de lămâie.
Am pus la fiert fructele şi zahărul fără să mai aştept să lase suc şi s-au legat foarte repede. Pe ultima sută de metri am adăugat frunzele de mentă şi cuişoarele. Înainte să opresc focul, am pus şi zeama de lămâie.
Apoi - pus dulceaţa la borcan fierbite, răsturnat borcanul pentru 15 minute, pus la rece. Sigur, am pus ceva deoparte pentru degustare.
A ieşit o foarte simplă şi bună dulceaţă de afine...

4 comentarii:

  1. Zmeura mai gasesti inca la Piata Norilor (tineretului) eu una astazi am vazut acolo zmeura care arata chiar bine, costa 15 lei kg. Acum este pe duca sezonul ei, am mai gasit si in piata Gemeni acum doua saptamani la 10 sau tot 15 lei kg, paharul era undeva la 5 lei. Sper sa-ti fi fost de folos, poate treci pe acolo in weekend si mai gasesti ceva.
    Am si o rugaminte, ma inveti sa fac jeleu dietetic? Mi-a zis mie medicul ca din ala am voie :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da ,da ,da asta nu trebuie sa ne lipseasca.
    Imagineaza-ti papanasi inveliti in dulceata de afine inconjurati de smantana...
    cate calorii sunt acolo....

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ana B, multumesc pentru pont, poate ajung acolo in weekend, ca ma bate gandul sa fac ceva din fructe de padure, mai exact afine si zmeura.
    cat despre jeleul dietetic, ma bucur ca ai nevoie de o astfel de reteta, pentru ca ma pregateam chiar sa fac o dulceata pentru un diabetic. Adica fara zahar, doar cu indulcitor.
    Asa ca... stai pe aproape, in cateva zile vin cu demonstratia. Daca te gandesti la un anume tip de jeleu, da-mi de stire din ce fructe, ca sa pic exact pe solicitare. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anda, cu dulceata m-am descurcat eu, dar in papanasi nu sunt chiar maestra...

    RăspundețiȘtergere