joi, 15 iulie 2010

Un fel de vinete marinate / murate / la borcan

Îmi bat capul de câteva zile cum să numesc postarea asta, despre cum am pus vinete la conservat. În Turcia (ţara de origine a reţetei), se numesc vinete murate, dar un român se gândeşte în primul rând la saramură când aude asta. Ori numai saramură nu-i în reţeta asta. Sigur, pot fi puse murături şi în oţet, dar vinetele astea nu sunt puse în oţet.
Până la urmă, le-aş spune marinate, chit că se supără spahiii că le pângăresc moştenirea gastronomică prin botez cu nume venite de la creştini.
Pentru că fac pentru prima oară aşa ceva, am pornit cu nişte cantităţi mai mici (deh, control preventiv al pagubelor pe timp de criză). Aşadar, am avut două vinete (cât să umplu un borcan de 800 de grame), un pahar de oţet de 5 grade, o lingură de ardei roşu bucăţi (cumpărat de la Plafar :)), usturoi, cimbru verde, piper boabe şi ulei de măsline.

Am curăţat vinetele şi le-am tăiat felii groase de 2-3 centimetri, apoi le-am dat cu sare şi le-am pus la scurs. Am pus la fiert oţetul îndoit cu apă (o parte apă la două părţi de oţet) cu ardeii, piperul, un fir de cimbru şi un pic de sare.

Când oţetul a atins punctul de fierbere, am pus în el feliile de vinete şi le-am lăsat câteva minute să clocotească. Când le-am scos, vinetele îşi schimbaseră puţin culoarea, iar feliile erau destul de uşor de desfăcut în bucăţi, fără să îşi piardă forma însă. Le-am pus la scurs, cât să se şi răcească puţin.

În borcan am pus un pic de ulei de măsline, usturoi zdrobit şi apoi feliile de vinete, printre care am strecurat în continuare usturoi şi cimbru verde. La final, am pus ulei de măsline cât să fie acoperite complet vinetele de lichid.

Puneţi-le la răcoare şi aşteptaţi o săptămână până să le gustaţi. Credeţi-mă, merită efortul. Şi chiar nu mai contează cum se numesc...

4 comentarii:

  1. Gabi, vreau sa fac o surpriza unei persoane foarte dragi mie care imi povestea ca manca vinete la borcan in ulei de masline, deci seamana foarte tare cu reteta ta, dar crezi ca merge si fara sa ii fac baia in otet fierbinte? Pentru ca ce descrie el, ei da e un el, vinetele in ulei de masline nu par trase i ulei, dar pe de alta parte nu vad cum ar putea fi conservate fara baia in otet. Tu ce crezi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nicole, poti conserva vinetele in ulei fara sa le faci baia de otet. Poti incerca reteta Vinete coapte, la borcan (sectiunea Conserve diverse). Nu stiu ce ar iesi daca ai pune vinetele crude, se innegresc si s-ar putea sa se amarasca si sa nu reziste cum trebuie, chiar daca le sterilizezi. Ori le oparesti bine, bine si le pui in borcan si apoi le sterilizezi, ori le coci inainte. Eu as opta pentru varianta coacerii.
    Oricum, iti recomand sa nu renunti la sterilizare, mai ales daca dai cuiva borcanul, pentru ca risti sa provoci vreo indigestie si sa iti para rau ca ai dat asa cadou.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut si eu reteta, acum o luna cred. am respectat absolut tot ce ai scris aici, pas cu pas. Abia asteptam sa le gust, aveam emotii!! si sunt foarte bune, moi, cremoase, dar .. parca se simte gustul de otet prea mult ma pisca usor la limba..asa trebuia sa fie? sau am gresit eu cu ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cristina, sunt acrisoare, asa este. Explicatia este ca reteta este din Orient, zona in care mancarea este foarte grea / grasa / satioasa, de aceea este nevoie de conserve care sa echilibreze gustul, pe ansamblu.
      Nu mananc nici eu acru, dar totusi proportia care mie imi place este o parte otet la doua parti apa. Daca este prea acru pentru gustul tau, incearca sa combini trei parti apa cu una otet. Sau pui dupa gust, pur si simplu.

      Ștergere