marți, 30 noiembrie 2010

Cât îţi ia să fii hoţ

Marchează, click dreapta, Copy, click dreapta, Paste... Gata textul. Acum și poza... Are watermark?? Ei, și ce, parcă nu se poate șterge?... Oricum, Moș Crăciun din fundal e și el cam șters, cine stă să purice ce e în spate când, în prim-plan, o ditamai farfuria de fasole cu cârnați îți adună nori în barbă??
Nu știu cum gândește un hoț din online sau din altă parte, pot doar să îmi închipui. E o deprindere pe care nu am dobândit-o, ci din contră. După ani buni în presă, furtul unei producții de orice fel îmi provoacă o reacție negativă aproape fizică. Pentru că știu bine ce înseamnă munca adesea anonimă, însușită perseverent și fără jenă de alții...
Ce mi-a venit?
Scotoceam pe net, așa cum fac de multe ori fără o țintă anume. Ziua națională era tema, fasole cu cârnați subiectul. Găsesc niște poze care îți lăsau gura apă, în două locuri. Pe Clipe dulci si parfumate, este descris, în text și în imagini, tot ”procesul tehnologic” în urma căruia rezultă minunea din poze. Sunt mai multe fotografii, cu watermark în stânga sus. E clar că cine are pozele astea a bucătărit și fasolea, nu? Mă uit pe hotpage.ro, găsesc rețeta și aceeași poză, dar fără watermark.
Măi, să fie! Ori Dana a pus poza și rețeta și aici ori e furt și trebuie consemnat ca atare.

(Hehe, vă aduceți aminte de jocurile de când eram mici, la care trebuia să identificați diferențele? Ia să vă văd!)

Mă uit mai bine... se vede că semnătura dana2dor.blogspot.com a fost ștearsă. Mi-e clar: e furt!
Nu știu de ce, la un anume moment al existenței mele, mi-am făcut iluzii că sunt mai puțini hoți în blogosferă decât în alte părți...
Se fură bucăți de cale ferată, se fură miliarde din bugetul de stat, se fură voturi în Parlament, se fură cu Poliția de pază, se fură vieți de copii trimiși la cerșit precum sclavii pe plantațiile colonialiștilor. De ce s-ar opri cineva când este vorba despre o simplă poză și de câteva rânduri, fără altă supremă valoare decât cea dată de mintea obosită în căutarea cuvintelor și de timpul pierdut printre oale și linguri? Mai ales că nici nu-ți trebuie tiruri, facturi ori cereri de ofertă să îți ascunzi mârșăvia...
Nu-ți trebuie decât trei click-uri și cel mult zece scunde să fii hoț în online. Atât îți ia. Sigur, îți mai ia și ceva din onestitate și prestanță, dar astea se contabilizează din ce în ce greu în trafic ori în cifre de audiență...
P.S. Cot la cot cu fasolea împricinată, pe blogul jefuit se lăfăie un banner despre fair-play-ul în bucătărie. Ce ironie! (Și-am scos și o poezie...)

15 comentarii:

  1. Multumesc tare mult, Gabi! I-am lasat un mesaj adminului-hot de la hotpage.ro si sper sa renunte de buna voie la imagine, daca nu vrea sa plateasca daune.

    Inca o data multumesc de avertisment si o seara placuta iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim de informatii! De curiozitate am cautat si eu pe acest site retele, tocmai am gasit niste fursecuri cu dovleac ale Laurei Sava postate pe hotpage.ro, este un copy paste fidel dupa blogul ei. Nu stiu daca stie si ea treaba asta, dar am sa o anunt, sper sa ia atitudine si sa se incheie cu furturile astea pe net...Uite despre ce vorbeam

    http://www.hotpage.ro/magazin/fursecuri-din-dovleac.html

    http://savalaura.blogspot.com/2010/01/fursecuri-cu-dovleac.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Of, sunt absolut intolerabile asemenea habitudini.
    N-am să înţeleg niciodată - şi nici n-am să iert - furtişagurile astea. Ce satisfacţie oferă oare?

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, exact cum spui, pt unii sint simple poze si cateva randuri. Doar ca noi investim timp si suflet in acele poze, in acele randuri, in acele retete. Ma dezgusta chestia asta!
    Am mai gasit patru retete furate: Fursecuri cu dovleac al lu Laura Sava, Sarmale cu varza acra si sorici al lu stoi_mimi, Cartofi taranesti cu copanele al lu Alexabdru Copot si Pui cu sote de legume tot al lu Dana (clipe dulci). Rusine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dovada clara ca e poza Danei o ai daca dai click pe poza de pe hotpage, se deschide poza cu watermark. N-au fost in stare/nu s-au gandit ca sunt doua situatii.
    E pacat ca se fura asa munca oamenilor, mai ales ca lipsesc referintele catre sursa originala a pozelor.

    RăspundețiȘtergere
  6. @dana2dor, facem front comun.

    @Andreea, la multi ani, intai de toate! I-am scris si Laurei, am pus-o si pe ea in tema.

    @Teodora, nu e satisfactie, cred ca e lene! De ce sa muncesc eu, cand pot lua de la altul?

    @vdaiana, ii anuntam pe toti, punem hotul la zid!

    @Carmen, minciuna are picioare scurte, furtul tot asa...

    RăspundețiȘtergere
  7. Fetelor, mi-am pierdut neuroni pretiosi cu mizerii din astea...si desi m-am obisnuit oarecum cu gandul ca in orice clipa mi se poate intampla din nou, tot reusesc sa ma ia prin surprindere...
    Am sa-i scriu si eu adminului, sa vedem ce se intampla...
    Mersi mult de instiintare!!!
    Asa trebuie sa fim mereu, unite :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce mizerii! E adevarat ca e greu sa fii original in ale bucatariei si de multe ori se intampla sa faci si tu ceva asemanator, dar la naiba, toate retetele sunt cam la fel, dar cat de greu e sa stai 60min max sa faci chesti c sa iti faci o nenorocita de poza! poate chiar mai naspa si sa zici macar ca reteta e naspa! Mi se pare o scarbosenie!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Laura, site-urile de genul acesta fac trafic furand continut de la altii. Nu ii poti numi agregatori de informatie, atata vreme cat ceea ce publica nu e marcat drept preluare cu trimitere catre sursa, ci este simplu furt.
    Ar trebui sa facem mai mult decat sa ii punem la gazeta de perete.
    Ce ar fi daca am porni un curent de opinie si i-am convinge pe cei de la trafic.ro si SATI sa afiseze notificarile noastre legate de site-urile care fura continut? Ceva de genul "site care a preluat neautorizat continut / depistat cu furt de continut", adica trafic facut pe barba altora. Cu ce se vor mai putea lauda atunci cand isi negociaza tarifele de publicitate? Macar sa ii lovim unde ii doare, adica in banii din reclame. Daca sunt suficienti de mult cei care cer asta, poate reusim sa ne impunem opinia, mai ales ca blogurile culinare nu sunt singurele afectate de furtul de continut, fie el text si foto.

    @Andreea, macar o data pe an sa ne aducem aminte de Andrei si Andree si sa ne bucuram ca ii avem printre noi...

    @Nicole, cum am spus si mai devreme, pentru multi e mai usor sa fure decat sa vina cu propria productie. Nu te costa decat 10 secunde si 3 click-uri...

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma dezgusta atat de tare asemenea oameni ... oare ce simt, ce satisfactie eu?

    RăspundețiȘtergere
  11. Andreea,oamenii astia urmaresc traficul cu orice pret, ca sa poata obtine apoibani din publicitate. Nu ii intereseaza ce spun cei de la care fura, cred eu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dar pe wikifood ati cautat? are retete furate de peste tot!!! si are 710 fani pe facebook! Cum poti da "like" unui site care fura retete????

    RăspundețiȘtergere
  13. Cred ca sunt mii de alte locuri unde putem gasi retete furate. Daca gasesc ceva... taxez, fii sigura.

    RăspundețiȘtergere
  14. tocmai ama gasit si eu o reteta furata de la blogul dulceatadetrandafiri pe un alt blog anonim! rusine!

    RăspundețiȘtergere