duminică, 5 decembrie 2010

Vin din măceşe

Toamna asta, ca niciodată, am avut de-a face cu totul felul de fructe, din care am făcut dulceaţă, gem, marmeladă, peltea, sucuri şi chiar murături. Apoi am trecut la băuturi, mergând în continuare pe ideea că ceea ce îţi prepari singur, acasă, este mult mai sănătos şi lipsit de nitriţi, nitraţi sau mai ştiu eu ce substanţe dăunătoare decât ceea ce găseşti în comerţul capitalist. E drept că, pentru a prepara băuturile, ai mai mult de aşteptat, pentru cele mai multe fiind necesare perioade de macerare de câteva săptămâni. Dar merită...
Vinul despre care vă povestesc în continuare a stat la macerat cinci săptămâni şi cred că îşi va modifica în continuare gustul.
Am folosit un kilogram şi jumătate de măceşe, tot atâta zahăr şi patru litri de apă. Măceşele bine spălate şi curăţate de codiţe şi de vârfurile negre au intrat grămadă într-un bidon de şase litri, iar peste ele am turnat un sirop călduţ făcut din apa şi zahărul de mai sus. Sigur, trebuia să vin cu o îmbunătăţire, aşa că am pus în bidon şi două-trei beţe de scorţişoară.
Există însă şi varianta preparării cu miere în loc de zahăr, ceea ce face ca acest vin să fie foarte bun pentru diabetici, mai ales că măceşele le sunt recomandate, dat fiind conţinutul foarte ridicat de vitamina C. În acest caz, pentru 1,5 kilograme de măceşe, siropul se face dintr-un kilogram de miere şi 5 litri de apă călduţă. În rest, se prepară la fel.
  
Timp de cinci săptămâni, bidoul a stat pe jos, pe gresie, în bucătărie, la o temperatură de circa 20 de grade. L-am scuturat aproape zilnic, în primele două săptămâni, astfel încât măceşele să se amestece bine cu siropul de apă cu zahăr. După cinci săptămâni de macerare, îşi schimbaseră culoarea, fiind de un cărămiziu putred, cam aşa: 
Am tras vinul în sticle. Mai exact, l-am pus întâi într-o oală şi, de acolo, l-am pus în sticle, strecurându-l bine. nu de alta, dar perişorii aceia care se ascund în boabele de măceşe nu sunt tocmai sănătoşi. M-am ales cu trei litri de vin bun şi dulce.
Are o culoare tare frumoasă: un portocaliu intens...
Este dulce acrişor şi suficient de tare încât să te ameţească fără să îţi dai seama. Gustul lui îmi aduce aminte de un vin de Tokay pe care l-am băut la o masă de pomină, într-o delegaţie la Budapesta.
Am citit că vinul de măceşe ar fi o băutură energizantă. Nu ştiu pentru cine. Mie mi s-a făcut subit somn, la al doilea pahar...

P.S. Nu aruncaţi măceşele rămase. Puteţi repeta operaţiunea turnând peste ele sirop de apă cu zahăr sau miere, respectând proporţia de două părţi de apă la o parte de măceşe storcite rămase. În acest caz, se fierbe zahărul (proporţia este de 1,5 kilograme la 5 litri de apă) cu jumătate din cantitatea de apă, pentru zece minute, apoi se răceşte, se combină cu restul de apă şi se toarnă peste măceşe.

9 comentarii:

  1. Nu aveam habar că există vin de măceşe.
    Într-adevăr, are o culoare frumoasă.
    Nu pot să nu observ şi că eşti neobosită în experimente. :)

    [Poate un pic off topic: am şi eu vreo 2-3 pumni de măceşe uscate. Le-am cules din locul de baştină al cotoşmanului Ilie, adică din zona barajului Paltinu, în ideea că o să fac ceai. Am făcut o dată şi mi s-a părut fad. Mă gândeam să le arunc. Daria mi-a dat o idee bună: să le combin cu ceva, pentru un ceai mai aromat. Oare cu ce ar merge combinate măceşele, poţi să-mi dai o idee? Ai experimentat vreodată combinaţii de genul ăsta?]

    RăspundețiȘtergere
  2. Teodora, poţi combina măceşele pentru ceai cu felii uscate de măr şi cu fructe de pădure uscate.
    Ori poţi face sirop de măceşe: un litru şi jumătate de apă fiartă peste 250-300 de grame de maceşe uscate, le laşi la macerat peste noapte, apoi le strecori bine-bine, adaugi două căni de zahăr şi fierbi totul până capătă consistenţa unui sirop.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut o pasta de macese si cu tot efortul meu ,tot a trecut ceva perisori prin sita.Spui acolo ca ca acei perisori nu sunt sanatosi,ce ar putea provoca?

    RăspundețiȘtergere
  4. Intr-un limbaj mai plastic, raman pe gat si te ineaca. Tusea provocata de ei este foarte persistenta, asta iti pot spune din experienta.

    RăspundețiȘtergere
  5. La ce pret merge vinul de macese

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Habar nu am. Nu mi-am pus problema sa produc pentru vanzare.:)

      Ștergere
  6. Dacă aveți destulă răbdare perișorii sedimentează și iese un vin excelent (tras cu grijă cu furunul)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am prins ca asteptarea e cam singura varianta care te scoate din situatia asta... :)

      Ștergere
    2. M-am prins ca asteptarea e cam singura varianta care te scoate din situatia asta... :)

      Ștergere