marți, 16 august 2011

Vinete murate în stil mediteranean

Dintre toate surprizele pe care le-am avut de când m-am apucat de borcănit, vinetele mi-au oferit cele mai multe. Le-am murat, le-am marinat şi le-am făcut gem, fără să fi epuizat încă tot şi m-au surprins de fiecare dată. Cel mai tare m-au impresionat vinetele pe care le-am murat după o reţetă arăbească, dar s-ar putea să fi găsit alta care să îmi placă şi mai mult: vinete murate în stil mediteranean.
Am preparat o singură vânătă măricică (asta înseamna "damage control" pe timp de criză :)))), pentru care am mai avut nevoie de o linguriţă rasă de sare, jumătate de pahar de oţet şi jumătate de pahar de apă, două linguriţe de zahăr, trei linguri de oţet de măsline, 4-5 căţei de usturoi, o crenguţă de oregano verde, un sfert de ardei iute, un fir de ceapă verde.
Am presărat sarea pe vinetele curăţate de coajă şi tăiate fâşii (julien, mai exact) şi le-am lăsat cam o oră să lase suc. Nu se oxidează, având în vedere că sunt date cu sare. 
Am pus vinetele pentru 5 minute in apa şi oţetul clocotite şi amestecate cu zahăr. (Concentraţia de apă şi oţet poate fi modificată în raport de cât vreţi să fie de acre. Eu merg de obicei pe proporţia 1:1.)
Am scos vinetele din lichid şi le-am lăsat la scurs. Nu aruncaţi lichidul rămas. S-ar putea să aveţi nevoie de el mai târziu.
Am tăiat ceapa şi ardeiul şi am rupt oregano (am constatat că plantele aromatice îşi păstrează mai bine aroma dacă sunt rupte, nu tăiate), am zdrobit uşor usturoiul. Le-am amestecat pe toate şi am turnat deasupra uleiul de măsline.
În final, au ajuns toate grămadă în borcan. Dacă vi se pare că nu sunt suficient de zemoase vinetele, turnaţi deasupra cât e nevoie din lichidul rămas după opărire. 
Orice marinată care se respectă trebuie să stea măcar câteva zile netulburată, dacă vrei să înţelegi ceva din ea. Din păcate, aceasta e partea în care noi nu reuşim niciodată să ne încadrăm, astfel că marinatele noastre - cel puţin în faza experimentală - nu au o durată de viaţă mai mare de două zile.
Încercaţi reţeta asta. Veţi vedea exact la ce mă refer...

8 comentarii:

  1. Dar crezi ca nu incerc si eu...sa vezi cate am numai cate un borcanel:)) ai si reteta arabeasca pe aici pe undeva? eu am pus un borcan cu felii alternative de vinete si dovlecei prajiti,cu usturoi pisat si patrunjel printre. Dar nu cred ca prinde nici toamna,daramite iarna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mitinita, este reteta de vinete conservate in ulei, din capitolul Conserve diverse (coloana din stanga). Astept detalii despre combinatia de vinete si dovlecei...

    RăspundețiȘtergere
  3. ah, ce bun! are si mama o reteta asemanatoare! delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu ceapă, coriandru, usturoi şi ardei iute... cred că aroma vinetelor e potenţată şi fain îmbogăţită.

    Maică-mea, bucătăreasă clasică, ţin minte că făcea doar salată de vinete, cu ceapă şi ulei (de floarea-soarelui, la vremea aia).
    Aşa că multă vreme eu am crezut că ăsta e destinul vinetelor pe Terra. :)))

    Dar multe se pot face din vinetele astea. Am fost uimită recent că se pot combina şi cu ardei copt şi iaurt:
    http://www.florideportocal.ro/?p=1671

    @Mitinita - Şi combinaţia cu dovlecei îmi pare interesantă. Iar prezenţa usturoiului face toată treaba şi mai apetisantă, presupun.
    Aşteptăm să ne descrii ce şi cum.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Teodora, foarte de acord cu tine in privinta destinului vinetelor... Nu ma gandeam ca au si alta treaba in lume decat sa ajunga salata cu ceapa si ulei.

    @Zazuza, deci stii despre ce vorbim, da? :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Teodora...vinetele te vor surprinde din nou, daca vei accesa link-ul acesta: http://www.e-retete.ro/retete/chiftelute-de-vinete.

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  7. La ingrediente banuiesc ca este ulei de masline in loc de otet de masline.
    Felicitari pentru minunatele retete!
    O sa incerc si eu aceasta reteta. Am niste vinete foarte mici, de la 10 la maxim 15 cm. Imi poti da un sfat la ce se pot folosi?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Intr-adevar, este o eroare. Corect era "otet si ulei de masline". Multumesc pentru sesizare. :)
    Vinetele astea asa micute merg tot la marinat. Mai este o retea care imi place mult de tot - melanzane sott'olio, aparuta recent pe blog.
    Si pe mine ma asteapta 5-6 vinete de aceeasi dimensiune. As vrea sa fac cu ele ceva nou insa, asa ca sunt in cautari. Ma lamuresc in cateva zile ce soarta vor avea. Daca nu te grabesti cu ele (pot sta in frigider si o saptamana, fara probleme), incerc sa vin o idee noua. Pentru toate vinetele mici ramase fara reteta. :)))

    RăspundețiȘtergere