luni, 5 iulie 2010

Corcodușe roșii pentru zile albe

A venit și vremea corcodușelor. Sunt atât de multe încât nu-ți vine să crezi că se vor termina vreodată. Îndoaie crengile copacilor de atâta abundență, împroașcă trotuarele cu biluțe mai periculoase decât cojile de banană. Și galbene, și roșii... Cele negre nu sunt foarte coapte încă, dar trebuie doar vreo două-trei zile cu soare să le vină și lor rândul.
Cam așa stând lucrurile, m-am ales cu o sacoșă de corcodușe roșii, de la socrii mei. Mari, frumoase și coapte tocmai cât trebuie să ajung cu ele întregi acasă. După ce am avut de-un compot măricel și de un înfulecat, duminică după-masă, în fața televizorului, tot a mai rămas ceva neconsumat. Să le las... se strică, să le mănânc... mi-e frică. Așa că am decis să le conserv pentru la iarnă, să pun de-o prăjitură cu scorțișoară, piersici și corcodușe când o fi zăpada mai mare. Dacă mai apucă ele zilele acelea...

Pe lângă corcodușe, am avut nevoie de zahăr și apă (o parte de zahăr la cinci părți de apă), câteva cuișoare și vreo două-trei bețe de scorțișoară.

Corcodușele bine spălate și curățate de codițe se opăresc în apă fierbinte, câteva minute (cât să nu crape coaja), apoi se clătesc cu apă rece și se lasă la scurs. Se pun apoi în borcane ori sticle, punând deasupra cuișoarele și bețele de scoțișoară.
Separat se face un sirop din apă și zahăr, care se fierbe câteva minute. Se toarnă fierbinte în sticle, peste corcodușe. Se acoperă sticlele / borcanele și se păstrează la rece.

Știu că fructele astfel conservate - fooaarte potrivite pentru prăjituri și pentru alte deserturi - au un gust asemănător celor din compot, doar că sunt mai aromate și își păstrează forma mult mai bine. Rămâne să văd acum cât pot aștepta până desfac prima sticlă...

6 comentarii:

  1. si mie imi plac corcodusele mult. aici nu s-au copt inca, dar cred ca pe saptamana viitoare sunt gata ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Faci o dulceata din ele? Eu asta inca nu am incercat, dar sigur iese buna, mai ales daca scapi si un pic de lichior in ea...

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ca variatie.
    Dacu nu se mananca o faci tuica.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anda, sunt foarte bune de pus in prajituri. Eu am mancat piersici puse asa si sunt mult mai aromate si mai tari decat daca le faci compot. Stai pe aproape! Iti dai seama ca deschid o sticla inainte sa intram in iarna, nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu le curat /spalat le pun in borcane pline, le scutur bine sa intre cit mai multe, fac separat apa,zahar ,scortisoara /de acum incolo am sa pun si ghimbir si cuisoare,il las sa se raceasca putin il torn in borcane le capacesc si le fierb la bain-marie 15 min.de cind da in clocot .
    Eu vreau sa pastrez in borcan toata bunatatea fructelor si asa fac eu compoturile de orice fel ,se pot folosii fructele la pajituri,salate,etc.sau il diluez cu apa si este compot ,am uitat sa spun ca fac un sirop mai concentrat de zahar .

    RăspundețiȘtergere
  6. mira86, si mie mi s-a parut ca felul acesta de a face compot este foarte potrivit, pentru ca pastreaza in foarte mare masura savoarea fructelor.

    RăspundețiȘtergere