marți, 31 august 2010

Sarea noastră cea de toate zilele

Viaţa oamenilor este indisolubil legată de sare, aceasta fiind un compus care se regăseşte şi organismul uman, într-o concentraţie de trei ori mai mică decât în apa de mare. De asta sângele, lacrimile şi transpiraţia sunt sărate.
Sarea este primul condiment folosit vreodată. Nu se ştie exact când, dar cert este că este indispensabilă. Atât de preţuită este încă din antichitate, încât soldaţii romani erau plătiţi parţial în sare. De aici vine termenul de salariu.
De-a lungul vremilor, oamenii au extras sarea din apă de mare ori din saline, au prelucrat-o şi au utilizat-o în mii şi mii de feluri.
Pentru uz alimentar, sarea iodată este cea mai potrivită. La murături însă, trebuie utilizată sarea gemă neiodată - cunoscută şi drept grunjoasă ori cristalină - întrucât iodul înmoaie legumele.
  • Un ou spart va fi mai uşor de strâns de pe jos dacă veţi presăra sare peste el.
  • Merele zbârcite îşi recapătă prospeţimea dacă sunt înmuiate într-o soluţie de apă cu sare.
  • Fructele tăiate - mai ales mere şi pere - nu se mai înnegresc dacă dacă sunt scufundate -n apă sărată pentru câteva secunde.
  • Frişca va fi mai albă dacă se adaug în ea un vârf de cuţit de sare. Ouălele bătute se vor întări mai repede şi vor fi mai spumoase dacă adăugaţi în ele puţină sare.
  • Dacă înmuiaţi nucile pentru câteva ore într-o soluţie de apă cu sare, se vor curăţa mai uşor, iar miezul se va desprinde mai repede de coajă.
  • Laptele şi smântâna se vor păstra timp mai îndelungat dacă adăugaţi în ele un vârf de cuţit de sare.
  • Vasele de fontă unsuroase, tigăile de tip wok şi vasele emailate pot fi curăţate cu sare, la fel ca şi paharele pătate ori urmele de ruj de pe sticlărie.
  • Frigiderul poate fi curăţat tot cu sare, mai exact cu o soluţie obţinută dintr-un pumn de sare la 4 litri de apă.
  • Flăcările provocate de arderea grăsimii se pot stinge cu sare. Totodată, jarul prea puternic atunci când faceţi grătar poate fi domolit tot cu praf de sare.
  • Prosoapele noi nu se vor decolora daca, la primele două-trei spălări, veţi pune o cană cu sare în apă, la clătit.
  • Puteţi scăpa de buruienile care cresc pe alei împrăştiind deasupra lor sare şi udând apoi, dar şi stropindu-le cu o soluţie obţinută din o parte de sare la două părţi de apă.
  • Sarea este un deparazitant foarte potrivit pentru peştişorii aurii. Când schimbaţi apa din acvariu, puteţi pune peştişorii aurii, pentru 15 minute, într-o soluţie cu o concentraţie de o linguriţă de sare fără iod la un litru de apă.
  • Puricii din coteţul căţelului pot fi alungaţi dacă spălaţi interiorul cuştii cu saramură, o dată la câteva săptămâni.
  • Furnicile nu mai intră în casă dacă presăraţi sare de-ea lungul pragului şi pe tocul uşii.
  • Încălţămintea din pânză poate fi scăpată de miros şi de umezeală dacă presăraţi în ea, din când în când, puţină sare.
Sarea poate fi consumată simplă ori aromată cu piper sau ierburi. Operaţiunea de aromare este foarte simplă: sarea extrafină sa combină cu un praf de piper ori cu ierburi aromatice (busuioc, cimbru, rozmarin, oregano) uscate şi foarte bine mărunţite. În acest fel, mâncărurile capătă un gust mai bun.

6 comentarii:

  1. Nu este de neglijat sarea ca si ajutor in frumusete: din sare de mare grunjoasa si putintel ulei de samburi de struguri, de orez sau de ulei extravirgin rezulta un scrub minunat pentru pielea corpului tau, iar daca tot stai in cada cu apa calda si sare iti si imbunatatesti circulatia sangvina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nicole, asta nu stiam, dar voi tine minte. Poate dezvolt subiectul intr-o postare, la un moment dat, poti sa stii?? Poate ceva despre ce poti folosi din bucatarie ca sa te faci mai frumoasa...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ah, mi-am adus aminte ca sarea are numeroase semnificatii simbolice: sarea nu trebuie sa lipseasca si casa si aduce belsugul,este protectoare, in apa cu sare se descarca pietrele semipretioase, sarea "curata" influentele negative....si mai sunt foarte multe aribute ale sarii

    RăspundețiȘtergere
  4. Uite ca la asta nu ma pricep asa bine, asa ca mi-am spus sa nu imi dau cu parerea ca analistii de la televizor.

    RăspundețiȘtergere
  5. uite, am gasit un articol destul de cuprinzator. Sarea a fost primordialul conservant. iti dai seama ce semnificatie avea? Ea facea deosebirea intre viata si moarte, deoarece mancarea insemna viata la inceputurile omenirii si mult dupa
    http://andilandi.ro/marul-de-aur/sarea-%E2%80%93-traditie-simbol-si-ritual/

    RăspundețiȘtergere
  6. Nicole, sunt multe de spus despre sare, ca si despre alte elemente care au insemnat ceva in istoria gastronomica si nu numai a omenirii. Multumesc, pentru articol, am gasit niste idei pe care cred ca le voi valorifica mai tarziu. :)

    RăspundețiȘtergere