marți, 28 septembrie 2010

Sos de prune cu ghimbir

Nu știu de câte zile calde vom mai avea parte toamna asta, dar sunt convinsă că timp măcar de un grătar-două va mai fi, până dă zăpada. Ocazie bună pentru a testa și voi rețeta asta de sos, pe care eu am încercat-o deja. Poate părea ciudată alăturarea ingredientelor, dar, credeți-mă, rezultatul nu este cu nimic mai prejos decât alte sosuri dulci-picante pentru fripturi și grătar.

Am avut cam in kilogram de prune, câteva roșii din soiul Roma (mai cărnoase), o linguriță de praf de ghimbir, nucșoară, sare și piper. La astea se pot adăuga ardei iute și alte condimente, după gust, dar gândiți-vă la faptul că aroma ghimbirului este suficient de puternică să le acopere pe celelalte.
Am spălat prunele, le-am opărit și le-am curățat de coji și de sâmburi, apoi am făcut din ele un piure, cu ajutorul robotului de bucătărie. La fel am făcut cu roșiile.

Am pus la foc, într-o crăticioară, prunele, iar când acestea s-au înmuiat bine, am adăugat roșiile. Am lăsat să mai fiarbă puțin, apoi am adăugat sarea, piperul, ghimbirul și nucșoara. Dacă ghimbirul nu vi se pare suficient pentru a da sosului gustul iute, puteți adăuga un ardei iute tăiat foarte mărunt ori copt și pasat. Eu am vrut un sos mai soft, pentru cucoane, așa că am renunțat din start la ardeiul iute.

Prune sunt, roșii se mai găsesc încă, așa că vă doresc spor la bucătărit. Zile calde să fie!

P.S. Acest sos nu este recomandat diabeticilor, având în vedere conținutul foarte ridicat de glucide pe care îl au prunele (circa 20%).

2 comentarii:

  1. Draga mea,imi place mult blogul tau mai ales pentru faptul ca faci coserve folosind condimente ne-clasice!vreau totusi sa iti spun o reteta clasca,din mosi stramosi ,sanatoasa,dietetica si foarte aromata:magiunul de prune.Secretul este sa o faci din prune bistrite nealtoite,foarte coapte pe care le fierbi cu tot cu coaja pina se ingroasa tare iar cojile sint rasucite.Acest magiun nu este la fel de bun din alte prune si nici daca nu are cojile in compozitie!Cu drag,Sofia

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Sofia. Am facut si magiun, dar din prune albe. Cum ai spus tu, cu ingrediente neclasice. :)
    Imi place mult cel facut dupa reteta ta, acela este adevaratul magiun, pe care il faceau mama si bunica, cand eram copil.

    RăspundețiȘtergere