duminică, 3 octombrie 2010

Din bucătăria altora: salată de varză roșie (Rauðkál)

Rețeta de azi face parte din bucătăria islandeză, deși se regăsește în mai multe variante și în Danemarca, Finlanda, dar și în alte țări nordice. Se bazează pe un ingredient simplu și sănătos, pe nedrept neglijat în bucătărie, în ciuda valențelor sale terapeutice: varza roșie.
Ne-am obișnuit ca varza roșie să fie pusă la murat în saramură ori în oțet rece, dar nici rețetele de salată folosite de nordici nu sunt de aruncat. Iar pentru că acest preparat are o arie destul de mare de răspândire și numeroase variante, veți găsi în continuare două rețete.


Potrivit uneia din rețetele islandeze, pentru această salată vă trebuie o varză de mărime medie, două căni de zahăr, 3 căni de oțet și jumătate de cană de oțet balsamic. Zahărul se pune la topit într-o cratiță, apoi se adaugă varza tăiată mărunt și se amestecă. Se toarnă oțetul și oțetul balsamic, apoi se lasă la foc ușor, timp de jumătate de oră.
Într-o altă variantă, varza roșie se pune la călit într-o cratiță în care ați topit un cub de unt. Când varza s-a înmuiat și începe să fiarbă, adăugați oțet, zahăr și sare, după gust. Lăsați totul la fiert pentru 45 de minute - o oră.

Această de salată poate fi păstrată în frigider, în borcane, timp de circa o lună. Este foarte bună lângă fripturi din carne de porc, miel sau pasăre grasă (gâscă, rață, curcan). Dacă o preparați pentru consum imediat, puteți adăuga măr ras, șuncă felii și usturoi, dar și alune sau nuci.
Poftă buna sau, cum spun islandezii, góða lyst!

2 comentarii:

  1. numai un pic de Corectare.Mincarea asta care ai presentat-o , existä de exemplu in Germania de cam 1500 de Ani...
    Varza rosie este super si se poate asa de diferit prepara...
    Gourmand

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru precizare, Gourmand. Departe de mine gandul de a pune in vreun fel in umbra traditia culinara germana, dar posibilitatile mele de explorare sunt limitate din cauza necunoasterii limbiii. Dealtfel, bucataria germana e pe lista mea pentru sectiunea ”Din bucataria altora” si m-as bucura daca mi-ai recomanda vreun tip deosebit de conserve (muratura, dulceata, compot) preferata de germani.

    RăspundețiȘtergere