joi, 5 august 2010

O brânză uşoară cu verdeţuri, pentru mic dejun

Brânza preparată după reţeta asta îmi place aproape la fel de mult ca vinetele marinate. Este uşor de făcut şi foarte gustoasă şi, în plus, poate fi păstrată în frigider aproape o săptămână fără să se strice, dacă este pusă într-un recipient etanş, cum ar fi un borcan ori o cutie din plastic. (Şi uite aşa, ajung să aduc vorba de borcane şi în reţeta asta. :))
Eu fac aperitivul acesta din 300 de grame de brânză, câteva fire de ceapă verde, o mână de frunze de busuioc verde, o legătură de mărar, câţiva căţei de usturoi, două linguri de smântână, o lingură de unt, sare, piper sau pepper lemon (un amestec făcut în principal din praf de piper de mai multe feluri şi coajă de lămâie).

Smântâna şi untul puţin topit se pun laolaltă cu brânza şi se amestecă până se obţine o pastă omogenă şi uşor de întins pe pâine. Eu în faza asta adaug sarea, piperul sau pepper lemon, pentru că mi se pare mai uşor de potrivit gustul brânzei fără iuţeala usturoiului şi fără zarzavat. Verdeţurile se taie cât mai mărunt.

Ceapa verde, mărarul şi busuiocul se adaugă în pasta de brânză cu smântână şi unt. Usturoiul se zdrobeşte bine, până se obţine un mujdei fin şi se adaugă şi el. Usturoiul poate fi doar tăiat în bucăţele mici, fără să fie zdrobit, dacă vreţi să-i simţiţi mai bine gustul, nu doar aroma.

Dacă brânza este prea tare şi nu se leagă suficient de bine doar cu smântâna, puteţi adăuga o linguriţă de ulei de măsline. Nu încercaţi să adăugaţi în continuare smântână, pentru că aceasta se va va subţia, iar pasta îşi va pierde din consistenţă şi va curge de pe feliile de pâine.

Asta e! Simplu şi gustos, potrivit pentru o dimineaţă de vară...

Un comentariu: