miercuri, 11 august 2010

O dulceaţă amestecată

După ce am făcut omletă cu tot ce rămăsese neconsumat în frigider, după ce am pus la marinat toate cojile de brânză și de ceapă abandonate în bucătărie, m-am întrebat de ce nu aș folosi la fel și fructele. Bine, nu în omletă și nici marinate (deși ar merita încercat), ci în ceva care să adune la un loc ultimele rămășițe ale unor loturi demult epuizate de mere, banane ori piersici.
Așa am ajuns la ideea de a face o dulceață combinată sau, după cum ar spune altcineva, o dulceață ”vezi că ți se strică în frigider”. Ori, după o altă idee, s-ar putea chema dulceață ”adunare generală”. (Trebuie neapărat să găsesc o denumire proprie pentru conceptul ăsta, ca să nu am probleme cu drepturile de autor.)

Așadar, se iau niște fructe, ce ai prin casă. Eu am avut două mere, patru piersici, o banană și o mână de vișine (cred ca au fost ultimele vișine din piață și nu știu cum de au supraviețuit aproape două săptămâni într-un colț de frigider). Fructele se spală, se curăță de sâmburi și coji, se bucățesc și se pun într-un vas grămadă. Să mai aveți la îndemână câteva cuișoare, un băț-două de scorțișoară și o lingură-două de zeamă de lămâie.

Cum fructele erau nu doar foarte dulci, ci și cam moi (așa se întâmplă când lucrezi cu rebuturi, nu ai de unde alege calitate :)), am făcut separat siropul, dintr-un pahar de vin roșu și zahăr în greutate egală cu două treimi din cantitatea de fructe. Mai exact, la 500-600 de grame de fructe, am folosit 250 de mililitri de vin roșu și 400 de grame de zahăr. Pentru ca fructele să nu apuce să lase suc și să dilueze prea mult dulceața, le puteți pregăti în timpul în care fierbe siropul din zahăr și vin.

Am lăsat zahărul și vinul să fiarbă jumătate de oră până s-a legat siropul și am putut adăuga fructele. Tot atunci am pus cuișoarele și scorțișoara, precum și zeama de lămâie. Zece minute mai târziu - oprit focul, pus dulceața fierbinte în borcan, oprit două linguri pentru degustare, întors borcanul cu susul în jos pentru 15 minute.

Gustul e pe măsura aspectului și te duce cu gândul la prăjiturile cu fructe. Mă gândeam chiar că dulceața asta merge tare bine pe post de desert în zilele calde, mâncată rece, cu niște frișcă on top.

5 comentarii:

  1. Scuzati-mi ignoranta, dar de ce se pune borcanul cu susul in jos pt 15 min?:D Care e secretul?

    RăspundețiȘtergere
  2. Carmen, eu stiam ca borcanele se sterilizeaza. Treaba asta, cu pusul borcanului cu fundul in sus cat dulceata este fierbinte am aflat-o foarte tarziu, am testat-o si a mers. Nu stiu care este explicatia, dar presupun ca, dulceata fiind fierbinte, umfla garnitura capacului si ajuta la o mai buna etanseizare, impedicand patrunderea aerului si, implicit, a factorilor care ar putea determina alterarea. Dar e o presupunere doar...

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc,tocmai vroiam sa ma apuc sa fac un gem de dovleac ,mere,gogonele si ideea cu vin este super celelalte mirodenii oricum le puneam mai ales ghimbir,l-am descoperit in toamna asta l-am pus la toate conservele dar cele dulci au iesit mult mai gustoase acum .

    RăspundețiȘtergere
  4. Ghimbirul, ca si nucsoara, sunt pe nedrept neglijate cand e vorba despre prepararea conservelor dulci. Si sunt inca multe alte plante / mirodenii de exploatat in dulceturi si compoturi...

    RăspundețiȘtergere
  5. interesante retete ,ador dulceata

    RăspundețiȘtergere