joi, 12 august 2010

Oțetul - resursa din bucătărie

Oţetul se găseşte într-o gamă foarte variată, obţinut din vin, mere, orez sau altele, simplu ori cu ierburi. Poate fi obţinut din orice materie din care se poate fabrica alcool, fiind un vin acrit, de unde îi vine şi numele. De fapt, orice băutură care conține alcool în proporție de mai puțin de 18 la sută se poate transforma în oțet, cu ajutorul unor bacterii catre transformă alcoolul etilic în acid acetic.
Oțeturile din cereale sunt fabricate mai ales în țările asiatice, în timp ce în Orient se prepară oțeturi și din stafide, nucă de cocos ori trestie de zahăr. Poate fi obținut oțet și din fructe, malț sau porumb, dar și din bere, șampanie, rachiu ori alte băuturi.
Utilizarea sa este foarte variată, ca și adaosurile care îi pot fi aduse pentru aromatizare: plante sau fructe, în funcție de preferințe. Dar despre aromatizarea oțetului, vă voi povesti pe larg altă dată...
Ieftin şi foarte la îndemână, oțetul este folosit nu doar în bucătărie, ci şi în afara ei, în sute de moduri. Cel mai bun pentru treburile gospodăreşti este oţetul din vin alb, urmat de oţetul din mere. Toate celelalte tipuri de oţet sunt doar pentru consum alimentar.

1. Adăugați două linguri de oțet în apa cu care spălați legumele cu frunze și toate insectele ascunse în părțile verzi vor fi mai ușor de îndepărtat.

2. O linguriță de oțet adăugată în apa în care fierbe peștele face carnea acestuia mai albă și mai tare.

3. Adăugați o linguriță de oțet din vin în albușurile pentru bezele și lăsați 30 de minute să aștepte înainte de a continua prepararea. Oțetul va face compoziția să se întărească mai repede, iar bezelele vor fi mult mai albe.

4. Dacă nu aveți destule ouă pentru bezele, puteți pune în loc oțet (o linguriță / un albuș de ou), dacă aveți în compoziție încă un agent de creștere (praf de copt, de obicei).

5. Brânza se păstrează mai bine dacă o înveliți într-o bucată de bumbac îmbibată în oțet.

6. Carnea şi fructele de mare vor fi mai fragede dacă stau peste noapte înmuiate în oţet, înainte de a fi gătite. Pot fi utilizate oţeturi aromate sau oţet de mere în acest scop.

7. Ouăle fierte în apă cu oţet nu se vor sparge şi se vor curăţa mai uşor. Ouăle ochiuri făcute în apă în care au fost adăugate două linguri de oţet la un litru de apă vor rămâne întregi, iar albuşul nu se va mai împrăştia.

8. Preparați-vă propriul colorant alimentar galben, din coji de ceapă fierte timp de 10 minute într-o soluție făcută dintr-o cană cu apă și o jumătate de cană de oțet. Pentru colorant roșu, amestecați o cană de suc de sfeclă roșie cu o linguriță de oțet și apoi adăugați apă cât să se ajungă la culoarea dorită. Păstrați coloranții la rece, în recipiente închise.

9. Mirosul de pește ori ceapă de pe mâini poate fi îndepărtat frecând mâinile cu oțet și spălându-le apoi cu apă călduță.

10. Petele de cerneală şi cele de fructe pot fi îndepărtate dacă puneți țesătura în oțet pentru o oră-două.

11. Preparați-vă un deodorant de interior amestecând două cănițe de oțet cu o căniță de ierburi aromate mărunțite (rozmarin, lavandă, mentă, busuioc, ace de brad ori cuișoare). Puneți totul la fiert pentru zece minute, lăsați la răcit, țineți la temperatura camerei pentru trei-patru săptămâni, într-un vas acoperit, apoi le strecurați bine și puneți lichidul într-un difuzor. Îl folosiți în același fel ca și pe sprayurile din comerț.

12. Puteţi folosi oţet la curăţarea tastaturii calculatorului, a cuptorului cu microunde şi a frigiderului, a filtrelor de cafea, a petelor de calcar de pe vase, a bijuteriilor din argint (mai puţin a celor cu perle), a jaluzelelor şi a mobilei, precum şi a altor obiecte din casă.

13. Lipiciul de la etichetele de preţ ori de la abţibilduri rămas pe diferite obiecte ori pe pereţi poate fi uşor curăţat cu oţet.

14. Urmele de sare rămase pe încălţămintea de iarnă se duc dacă sunt şterse cu o cârpă îmbibată în oţet nediluat.

15. Oţetul combate mătreaţa (2 căni de oţet de mere în combinaţie cu două căni de apă rece, în loc de balsam de păr), redă strălucirea părului deteriorat şi protejează părul blond de clorul din apa de la robinet.

4 comentarii:

  1. Eu folosesc otetul cu apa, parti egale, dar otet de acela foarte prost, absolut incolor, pentru a sterge sau spala orice incaltaminte, geanta sau haina de piele intoarsa, pentru ca o lasa dupa uscare ca si noua.
    Otetul prost, acela incolor, este obtinut industrial din distilarea uscata a lemnului, scrie prin cartea de chimie de aX-a.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nicole, eu si chimia am divortat amiabil in clasa a IX-a, asa ca te cred pe cuvant. Acelasi tip de otet in folosesc si eu pentru treburile gospodaresti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aha, ai divortat de chimie dar practici cu succes alchimia! Pentru ca borcaneala ta se poate inscrie cu succes in cadrul alchimiei, ca doar ce altceva poate fi transformarea unor te miri ce chestii in "ambrozie si nectar" adica intr-o mancare buna pentru zei!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nicole, ma flatezi... Sa stii ca nu toate experimentele mele sunt extra-super-ultra-reusite. Dovada sper sa o pot urca pe blog azi-maine.

    RăspundețiȘtergere