miercuri, 25 august 2010

Vinete coapte, la borcan

Vă povesteam aici cum am pus vinete la conservat în ulei. Am mai găsit o variantă și am fost curioasă să o încerc, mai ales că aveam la dispoziție niște vinete mai ciudate, rotunde, foarte mov.

Am spălat vinetele și le-a pus la copt. Nu în cuptor, ci pe o tablă, pe un ochi de aragaz. Le-am copt, le-am curățat cât erai fierbinți încă (știu că altfel se închid la culoare). Le-am pus la scurs pentru vreo două-trei ore.
Am constatat că vinetele acelea ciudate au miezul mult mai deschis la culoare, aproape alb când e copt și că sunt ceva mai dulci decât cele pe care le găsim de obicei prin piață.

Când vinetele s-au scurs, le-am dat cu puțină sare și le-am îndesat în borcane, lăsând borcanul liber preț de vreo două degete până sus. În fiecare borcan am pus deasupra un cățel zdrobit de usturoi.

În final, am turnat în fiecare borcan un deget de ulei deasupra (de măsline extravirgin), astfel încât vinetele să fie bine acoperite, după care am închis borcanele ermetic.

Ca să reziste peste iarnă fără probleme, borcanele cu vinete trebuie sterilizate timp de 20-25 de minute. Adică țup cu ele în cratiță, cu apă până la nivelul lichidului din borcane și cu prosop pe fundul oalei, apoi fiert la foc domol și nu direct pe flacără, calculând timpul din momentul în care apar brobonele și în borcane, nu doar în apa din oală.
Când puneau conserve, părinții mei le scoteau fierbinți de la sterilizat și le țineau peste noapte într-o pătură, să se răcească încet. Abia apoi ajungeau conservele în cămară.
Foarte simplu, nu? Am încercat rețeta asta cu vinete, dar mi-am pus în gând să fac la fel și cu niște ardei capia bine copți. Și sigur vă povestesc și despre asta, la momentul respectiv...

18 comentarii:

  1. Draga Gabi, trebuie sa marturisesc ca esti o adevarat inspiratie; de cind am gasit blogul tau, m-am apucat si eu de "borcaneala" nu chiar de talia ta insa; insa sper sa ajung acolo "one day";
    am o intrebare legat de vinetele acestea mov la borcan; este un motiv anume petru care nu le-ai copt la cuptor? isi schimba gustul? eu am aragaz/cuptor electric si pare mai simplu decit sa le coc la bbq;

    inca o data, felicitari ptr blog

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aprecieri, Marilena.
    Am copt vinetele pe tabla din obisnuinta, dar si pentru ca mi se pare ca astfel am un mai mare control asupra lor si vad mai bine cand sunt gata. La cuptor, trebuie lasate mai mult sa se coaca, iar daca dai focul mai puternic, mi se pare ca se coc prea tare spre exterior, iar coaja pe care trebuie sa o indepartezi este mai groasa. Poate ma insel, dar mi se pare ca atunci cand sunt coapte la foc mai puternic si mia rapid, pulpa vinetelor ramane mai alba.
    Nu am sesizat vreo diferenta de gust, ci mai degraba in perioada de coacere si in culoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. inspiratie?energie.placere, bucurie ...nu te alegi doar cu reteta.....in plus eu le si;probez ;doamne ce sacrificiu...
    sa nu schimbi nimic totul e sub control

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca, prin tot ce postez aici, am facut macar un om sa incerce lucruri pe care nu le-a mai incercat in bucatarie, atunci nu ma chinui degeaba. Multumesc, Anda! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. super tare ideea! :) acum o pun in practica

    RăspundețiȘtergere
  6. Didi, astept sa imi spui cum au iesit. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. eu am incercat deja ciupercutele marinate (le-am vazut pe culinario) si o sa pun si eu vinetele in practica.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mitinita, si eu pregatesc tot ceva cu vinete... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Gabi... faci cum faci si imi ghicesti gandurile. De fapt tu ai ghicit mult inainte sa imi pun eu intrebarea : unde sa mai pun vinete coapte pentru iarna cand congelatorul e deja plin ochi?
    Meriti un premiu, sigur ca DA !

    RăspundețiȘtergere
  10. Oana, daca ai frigiderul plin, ti-as putea sugera un alt loc: frigiderul meu. :))
    Daca te gandesti la vreun premiu, atunci sa stii ca si eu ma gandesc la capsunata ta!

    RăspundețiȘtergere
  11. Gabi, tinand cont ca stam destul de aproape (asta e impresia pe care mi-am facut-o dupa ce am citit blogul plin de nazdravanii) s-ar putea sa ii fac o surpriza capsunatei si sa o dau la schimb pentru un loc in congelator ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Oana, iti propun sa faci rezervare. Nu stiu cat mai pot tine liber locul... Vine toamna, stii? :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu pun atat ardei sau gogosari copti si curatati,cat si vinete coapte si scurse,asa simplu in borcan fara sare si fara ulei. Stau foarte bine si atunci cand desfaci borcanul pui ulei proaspat, sare si tot ce trebuie.Nu pun nimic de conservat,aspirina sau altceva, si se patreaza perfect/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Didina, recunosc ca, pana de curand, nu am combinat vinete si ardei copti, dar, cand am facut-o, am fost multumita de rezultat.
      Asa este, se pot pune la conservat si fara ulei ori sare, insa cred ca e de preferat sa fie sterilizate inainte. Daca nu ai conditii potrivite sa le pastrezi, se pot altera si strici bunatate de legume.

      Ștergere
  14. Cand oamenii au inceput sa consume vinete acestea erau micute si rotunde ca cele din poza ta, si in plus albe. De aceea au fost numite "eggplant" de la "egg" = ou si "plant" = planta. Mai tarziu gradinarii au procedat la hibridizari si asa au aparut toate celelalte variante, in diferite culori (albe, verzi, albastre, move) si forme (cea cunoscuta, cele lunguiete si suiete, etc)

    Daca aragazul electric este din cel cu "ochiuri" de spirala metalica atunci se poate coace excelent direct pe ochi; este bine sa se foloseasca o temperatura medie, nu cea inalta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Povestea cu dimensiunea initiala a plantei o stiam. M-am mirat la fel de tare cand am aflat ca morcovii nu erau portocalii, ci mov si ca au ajuns portocalii tot prin hibridizare, ca un omagiu adus printului de Orania, a carui casa avea in stema culoarea... voila!... portocaliul.
      In schimb, nu stiam despre figura cu aragazul. Nici nu cred ca stiu cum arata si m-ai facut curioasa...
      Multumesc. :)

      Ștergere
  15. este sigura metoda cu vinetele coapte si puse la borcan?am o frumusete de vinete , din alea mari(1,5 kg) si nu as vrea sa le stric. am citit mai multe retete si imi spune sa le pun o aspirina in borcan si apoi sa pun ulei si sa le fierb de doua ori. deci care e cea mai sigura metoda?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt mai multe metode de a conserva vinetele. Asta cu vinetele coapte la borcan are cel mai mare succes, la mine pe blog.
      Mai am insa cateva variante: vinete marinate in stil mediteranean, vinete murate si - una care imi place enorm - melanzane sott`olio. Gasesti toate aceste retete daca dai cautare pe ”vinete” in campul de cautare Cauta dupa cuvant, de pe coloana din stanga. Este sus de tot, in pagina.
      dupa mine, nu exista reteta proasta si care strica legumele, ci doar reteta care nu place. Pe baza audientei pe care o au retetele aici, as alege fie reteta asta, fie cea cu nume italian. Fa o proba cu o singura vanta si te decizi pe urma.
      Succes si ai incredere ca, indiferent ce faci, iti va iesi bine! :)

      Ștergere