luni, 19 iulie 2010

Marinată "vezi că ţi se strică în frigider"

Recunosc ca am preluat de la alţii conceptul "vezi că ţi se strică în frigider", adică ideea de a valorifica într-o mâncare diferite ingrediente rămase în frigider sau pe lângă, ca să nu ajungi să le arunci. (Mulţumesc, Mazi!) Eu însă nu am făcut omletă şi nici paste, ci am aplicat ideea făcând o marinată.
Am plecat de la faptul că mai aveam câteva măsline marinate şi o grămadă de ulei aromatizat deja, cu care nu aveam niciun plan imediat. Am mai descoperit în frigider vreo două bucăţi de brânză care riscau să rămână fete bătrâne, o coajă de caşcaval şi un ardei roşu mâncat pe jumătate. Am adăugat o ceapă roşie şi o crenguţă de cimbru proaspăt şi s-au adunat destule pentru o marinată. Cine se apucă de treabă de la zero - şi nu pornind, ca mine, de la rămăşiţele măslinelor marinate - are nevoie de un păhărel de ulei de măsline, pentru a acoperi ceea ce umple un borcan de 800 de grame.

Pentru a condimenta uleiul, pe care eu l-am avut gata pregătit, aveţi nevoie măcar de usturoi şi piper boabe, dar puteţi adăuga ce alte condimente mai doriţi, inclusiv ierburi uscate sau verzi )cimbru, busuioc, oregano sau chiar mentă). Condimentele pot fi puse întregi ori pot fi pisate împreună (accentuând astfel aromele) şi apoi amestecate cu uleiul de măsline. Eu am amestecat condimentele şi cu un pic de sare şi piper praf şi le-am presărat apoi peste bucăţile de brânză, caşcaval, ceapă şi ardei, în timp ce le-am pus în borcan, împreună cu măslinele, iar la final am turnat uleiul deasupra.

Ca să prindă ceva gust marinata asta, trebuie lăsată măcar vreo 10 zile la frigider. Nu faceţi cum am făcut noi cu un caşcaval marinat, pe care l-am atacat după şapte zile şi mă întreb şi acum ce gust ar fi avut dacă am mai fi avut puţină răbdare.

Despre gustul final, ce să zic... Caşcavalul şi brânza au luat aromă de legume, iar ceapa şi ardeiul izul de măsline. Am încercat şi uleiul cu o bucăţică de pâine şi pot să spune că e co-lo-sal... Marinata asta merge de minune cu pâine neagră şi cu nişte roşii mici şi dulci.

Mi-e clar: asta este marinata care-mi place cel mai mult, poate chiar mai mult decât cea de vinete.

4 comentarii:

  1. arata perfect !
    cred ca mi-ar placea muuuuult !

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta reteta."vezi că ţi se strică în frigider"
    :)
    Eu obisnuiam sa fac meniuri "Adunare generala" cu ce am prin frigider,sau prin camara...etc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara!M-ati lasat fara cuvinte cu retetele dvs.!Sunt atatea pe care le stiu si eu,dar multitudinea retetelor dvs.ma lasa fara cuvinte,dupa cum va spuneam.Toate arata atat de bine,multe sunt noi pt mine,nici nu mi-ar fi trecut prin cap ca se pot asocia anumite alimente,ce mai!Sunt absolut incantata de blogul dvs.Bravo!Felicitari!Va doresc sa ne mai incantati cu retete!va doresc multa sanatate,sa aveti sarbatori linistite si...multe salutari de la malul Marii Negre!Dana Vintilescu

    RăspundețiȘtergere
  4. Primim cu drag salutari de oriunde. Multumesc pentru apreciere si sa ne vedem cu bine pe blog si in continuare!

    RăspundețiȘtergere