joi, 19 august 2010

Un compot de piersici mai altfel

Bunica mea făcea niște compoturi bestiale, din care mâncam toată iarna. Unul care îmi plăcea mult se numea ”uscat”, pentru că nu avea apă. Nu am putut multă vreme să pricep cum poți face un compot fără apă. M-am lămurit mai târziu, când am început să pricep câte ceva din ce se întâmplă în bucătărie și mi-am propus ca, într-o zi, să fac și eu. Mi-am adus aminte de asta răsfoind o carte a lui Radu Anton Roman cu rețete vechi din Moldova și am trecut la treabă.
Am cumpărat un kilogram și jumătate de piersici frumoase. Aveam deja zahăr, batoane de scorțișoară, cuișoare și vanilie.
Am spălat piersicile și le-am opărit în apă fierbinte pentru două minute, atât cât să fie ușor de cojit pielița și de scos sâmburele. Dacă piersicile stau mai puțin, sunt dificil de curățat. Dacă stau mai mult, se înmoaie prea tare și se zdrobesc atunci când scoateți sâmburii.
Am tăiat în patru piersicile curățate de coajă și de sâmburi.
Am umplut două borcane cu bucățile de piersică astfel așezate încât să rămână cât mai puțin spațiu liber. Am strecurat printre ele scorțișoara, cuișoarele și niște zahăr vanilat. Peste ele am turnat apoi zahăr până am umplut borcanele.
Am acoperit borcanele cu capace și la fiert cu ele! Într-o cratiță mare, cu un prosop gros pe fundul cratiței, ca să nu se spargă borcanele la fiert, la foc viu și constant, dar nu direct pe flacără și cu apă până aproape de buza borcanelor.
Au fiert constant o oră. În acest timp, zahărul s-a topit, iar piersicile au lăsat un sirop gros și - sunt convinsă - foarte dulce și parfumat.
Am scos borcanele din cratiță, le-am lăsat la răcit și sper acum să apuce iarna, deși nu bag mâna în foc că se va întâmpla asta...
Este o rețetă simplă, care poate fi utilizată și pentru conservarea altor fructe, cum ar fi caise, prune, struguri, vișine, cireșe ori corcodușe. În timpul iernii, aceste fructe pot fi folosite fie la prăjituri, fie la salate de fructe ori pentru a fi mâncate așa cum sunt scoase din borcan.
În cazul altor fructe, cum ar fi merele ori perele, pot fi adăugate și alte mirodenii sau chiar condimente și vin ori lichior. Dar despre asta vă povestesc altă dată...

Later edit: Evident că nu am rezistat să nu deschidem un borcan. L-am încercat chiar a doua zi. Ce a ieşit? Piersici parfumate, cu pulpă potrivit de tare, plină de gust şi aromă de cuişoare, pătrunsă de un sirop gros, dulce şi mirosind a scorţişoară. M-am simţit ca un copil care s-a furişat în cămară, la borcanele cu bunătăţi. "Încă una şi gata!" Şi aşa aproape am terminat borcanul...

15 comentarii:

  1. Super! si maica-mea facea asa ... in Moldova ... si frumos si gustos! Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar, de acolo este. Si este la fel de bun si cu alte fructe, cum ar fi ciresele ori visinele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna,

    as avea o intrebare ''de sezon'': in cazul cireselor samburii trebuie scosi sau se pot lasa cu totul prin aceasta metoda de conservare ?Intreb pentru ca aceasta metoda aduce cu compotul iar la compot fructele mici se pot lasa cu samburi.
    multumesc
    Maria

    RăspundețiȘtergere
  4. Maria, sigur ca poti pune ciresele (fructele mici) cu tot cu samburi. Si caisele le-am vazut lasate cu totul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Suna mult prea bun ca sa ignor reteta! Multumesc Gabi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Oana, e una din retetele mele preferate de conserve dulci.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi sa parut intrebarea ku simburi stranie pentru ka mama de cind ma tin minte konserveaza toate compoturile ku simbura,magiun se primeste gustos visine ku simbura si coarnele mmmm kiar super si foate simplu

    RăspundețiȘtergere
  8. Esti grozava! Nu ma satur sa admir tot ce a iesit din mainile tale! Felicitari!!!!
    Te invit daca iti face placere sa vizitezi si blogul meu...O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu afecteaza cu nimic golul acela din borcan?...si eu am facut compotul si a ramas destul de mult gol deasupra...mi-e teama sa nu se strice

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dana, conservele se strica din cauza unor microorganisme care le modifica proprietatile si gustul. Aceste microorganisme sunt distruse prin sterilizare. Daca o conserva se strica, inseamna ca nu a fost bine sterilizata ori ca, dupa sterilizare, a intrat inauntru aer "poluat" cu microorganisme care apoi s-au dezvoltat.
      Pe scurt, daca sterilizarea este bine facuta si nu intra aer in borcan, nu e nicio problema. :)

      Ștergere
  10. Multumesc mult pentru raspuns...pot sta linistita

    RăspundețiȘtergere
  11. Gabi am nevoie de un sfat:
    vreau sa fac aceasta reteta de compot cu struguri si cu prune. Sa le pun tot cu cuisoare si scortisoara? merge ghimbirul cu strugurii si la aceasta reteta?, dar strugurii negrii cu ce sa-i condimentez?

    RăspundețiȘtergere
  12. Strugurii merg foarte bine cu ghimbir, dar sunt putin dificili la conservat, pentru ca fermenteaza foarte usor. Poti pune scortisoara si cuisoare si chiar un pic de nucsoara.

    RăspundețiȘtergere