duminică, 19 septembrie 2010

Din bucătăria altora: murături asortate (Giardiniera)

”Giardiniera” este una din cele mai cunoscute conserve din bucătăria italiană - un amestec de legume conservate în ulei și oțet. Amestecul poate conține diverse legume, însă, din rețeta de bază nu lipsesc niciodată ceapa, morcovii, castraveții și conopida. Pot fi adăugate fasole verde, mazăre sau țelină, dar și ardei iuți, usturoi, dovlecei, ciuperci sau broccoli. Sunt numeroase variante pentru prepararea acestei murături, iar pe una dintre ele o puteți găsi aici.

Ingrediente:

- trei cepe mici,
- 300 de grame de morcovi,
- 300 de grame de conopidă,
- 200 de grame de castraveți,
- 200 de grame de fasole verde,
- 200 de grame de țelină (frunze),
- 100 de grame de mazăre,
- jumătate de linguriță de piper boabe,
- 3 foi de dafin,
- 3 lingurițe de sare,
- 3 lingurițe de zahăr,
- 2 litri de oțet,
- jumătate de litru de apă,

Legumele se spală bine și taie în bucăți egale. Conopida se desface în buchețele de mărimea legumelor tăiate. Toate legumele se pun în apa clocotită și se lasă la fiert câteva minute. Se scot și se pun la scurs.
Oțetul se pune la fiert împreună cu sarea, zahărul și frunzele de țelină, iar când acestea dau în clocot, se adaugă morcovii, mazărea și fasolea verde, lăsând la fiert pentru zece minute. Adăugați conopida, castraveții și ceapa și lăsați în continuare pe foc, până când legumele sunt pătrunse, fără a fi însă moi.
Se scot legumele din oțet și se lasă la scurs peste noapte, astfel încât să fie uscate atunci când se pun în borcane. Se toarnă deasupra oțetul în care au fiert, bine strecurat însă. În fiecare borcan, puneți un pic de ulei de măsline și apoi închideți. Borcanele se acoperă și este bine să fie sterilizate înainte de a fi puse în cămară.
Buon appetito!

2 comentarii:

  1. nu e prea mult otet? pe langa ca fierb in el se mai pune si peste legume? oare pot fi mancate la cat sunt de acre?

    RăspundețiȘtergere
  2. Otetul se dilueaza cu apa. Asta e varianta in care prepara italienii, mai acre-dulci, dar merge pusa si mai multa apa. Daca ti se pare prea mult, poti modifica proportiile.
    In principiu, proportia cea mai potrivita mi se pare apa si otet in parti egale.

    RăspundețiȘtergere