Am descoperit ceva ce se numește ”fâșii din piept de pui”, care mi se par perfecte pentru genul ăsta de ciorbă, dar poate fi folosit și piept de pui ori pulpe superioare, dezosate după fierbere și tăiate fâșii. Am mai avut vreo două cepe, doi-trei morcovi, un păstârnac și o rădăcină de pătrunjel, o țelină potrivită cu tot cu frunze, o cană mare de borș, două ouă, două căni mari de smântână și câțiva căței de usturoi. Am pus și un ardei mic și o roșie mică, atât pentru aspect, cât și pentru că soțului meu îi plac ciorbele cu multe legume. Pentru toate astea, am nevoie o o oală măricică, de 5 litri cred.
După ce am pus legumele, mai las ciorba la fiert o vreme. Când legumele sunt aproape gata, pregătesc borșul. Se spune că borșul trebuie fiert separat și adăugat clocotit în ciorbă, pentru că altfel se întăresc legumele. Eu însă fac așa doar la ciorba de sfeclă roșie (tot în nordul Moldovei se mânâncă așa ceva), în rest îl adaug după ce legumele sunt aproape fierte, apoi mai las ciorba pe foc o vreme.
După ce am adăugat borșul, bat două ouă întregi, peste care torn încet două polonice de ciorbă fierbinte, iar apoi pun compoziția în oală. Ouăle pot fi puse și fără gălbenuș ori bătute odată cu smântâna. Eu le pun separat însă și cu tot cu albuș, bine bătute, pentru că astfel se formează acele zdrențe care fac ciorba mai deasă, astfel că nu mai pun făină la final, cum am văzut în alte rețete. Mai potrivesc o dată ciorba de sare.
După ce au fiert și zdrențele de ou, iau oala de pe foc și las ciorba la răcit. În timpul acesta, pregătesc sosul de smântână cu usturoi și verdeață. Cele două căni de smântână le amestec cu jumătate de măciulie de usturoi foarte bine zdobit și cu verdeața tăiată mărunt. De la bunica știu că orice borș de pasăre iese mult mai bun dacă pui în el un singur fel de verdeață. Eu pun doar frunzele de la țelină, pentru că sunt mai aromate și decât leușteanul, și decât pătrunjelul, iar mirosul lor mi se pare a merge foarte bine cu usturoiul.
După ce am amestecat bine smântâna, verdeața și usturoiul, le diluez cu un polonic sau două de ciorbă, înainte de a pune totul în oală. Dacă ciorba nu s-a răcit suficient, smântâna se brânzește. Dacă smântâna nu e suficient de grasă, apar cocoloașe, ca și cum ai pune iaurt în ciorbă. Din motive de colesterol nesimțit de mare, smântâna pe care o folosesc eu nu e tocmai grasă, astfel că mai scapă câte un cocoloș, două...
Deși este o ciorbă acrită cu borș, se poate adăuga oțet. La mine în casă, ciorba asta nu ar fi ce este dacă nu ar avea lângă ea un ardei iute și un oțet aromat cu ardei și usturoi. Merge însă și cu alte oțeturi aromate cu plante (rozmarin, cimbru, ierburi de Provence) și mai puțin cu cele cu arome dulci (zmeură, cireșe, scorțișoară). Gusturile nu se discută însă, așa că nu pot spune că atașarea oțetului este o regulă de neatins.
Poftă bună!
Am si eu, ca orice om, doua "dureri" in viata: Borsul de fasole cu visine si Ciorba Radauteana.
RăspundețiȘtergereReteta am preluato de la familia sotului din Bucovina, e o nebunie, nu o fac pea cea originala pentru ca nu-mi place carnea de curcan.
Din cate am inteles de la matusa sotului din Radauti adevarata Ciorba Radauteana se face cu carne de curcan, legumele trebuie sa fie toate de culoare alba (morcob alb, radacina de patrunjel, ceapa, radacina de telina), galbenusurile de ou se bat cu smanta si o lingura de faina, se acreste cu otet iar la sfarsit mujdei dupa gust.
Eu o fac cu piept de pui, legumele le scot, morcovul il transform in pasta si-l pun inapoi in ciorba. Vai deja salivez :))
Da, am auzit si eu ca se face de fapt cu carne de curcan, dar bunica tot cu gaina facea ciorba asta. Stiu si despre legume, dar si aici am adaptat pentru ca sotului meu ii place ciorba bogata. De asta si fac zdrentele acelea de ou si nu bat oul cu smantana, ca de obicei.
RăspundețiȘtergerePana la urma, este o chestiune de gusturi. Buna sa fie, ca nu mai conteaza pentru un flamand ce culaore au legumele, nu? :)
Pentru o olteanca merge la fix reteta asta.
RăspundețiȘtergereDupe ce venim din vacanta sarbatorim impreuna cu o radaoteanca facuta de o olteanca.
Pai atunci astept sa se intoarca olteanca din vacanta, nu? :))
RăspundețiȘtergereBun, bun! Trebuie sa incerc si ciorba radauteana acrita cu bors, stiam numai varianta cu smantana si otet. Dar borsul de putina ramane preferatul meu.
RăspundețiȘtergereAsa e, Andreea, cel mai bun bors e cel de putina, pacat ca nu e asa usor de gasit.
RăspundețiȘtergereAm dat intamplator peste reteta,insa crede-ma, nu seamana de loc cu reteta originala,cu atat mai rau ca ai preluat-o chiar din zona careia ii este specifica!
RăspundețiȘtergereAnonim, ma intreb ce inseamna, de fapt, o reteta originala. De exemplu, retetele de mucenici sau cozonac moldovenesc variaza de la un sat la altul, chiar daca sunt la 5 kilometri unul de altul si ambele sunt in judetul Suceava. Ori "mai Moldova" decat atat nu cred ca se poate...
RăspundețiȘtergereTotodata, sunt multe retete a caror paternitate este discutabila. Castravetii murati ar fi unul dintre exemple.
Ma bucur ca iti gasesti timp sa imi scrii atat de multe comentarii, dar m-as bucura sa ai si un nume. Am ajuns sa te recunosc, dar nu cred ca ai vrea sa stii cum. :)